fbpx

Rode ispunile veštačko gnezdo u BarandiProšle nedelje sve Baranđane obradovala je vest da su, još jednom, rode potvrdile kako vole njihovo selo. Više nema sumnje, rode su prihvatile veštačku metalnu platformu koja je početkom februara postavljena umesto prirodnog gnezda, koje se urušilo tokom radova. Tu se sada gnezdi par belih roda.

Reč je o jednom od najstarijih i najvećih gnezda bele rode u okolini, koje se nalazilo na drvenoj banderi na uglu ulica Petra Drapšina i Borisa Kidriča u Barandi. Tokom radova na zameni starih drvenih bandera, kako navode u „Elektrodistribuciji“ Pančevo, gnezdo se urušilo nakon demontiranja i premeštanja žica, na koje se dobrim delom svoje površine naslanjalo, piše „Glas Opova“.

Ovo je veoma uznemirilo građane ove ulice koji su bili vrlo ponosni što u svojoj ulici imaju gnezdo staro 40 godina i izuzetno velikog gabarita, koje je predstavljalo i svojevrnu turističku atrakciju i bilo neka vrsta zaštitnog znaka sela. Takođe, ovo selo je proslavila i kultna serija „Vratiće se rode“, snimana baš u Barandi, gde braća Bjelogrlić imaju i filmski studio.

Lokalna samouprava je brzo reagovala na proteste i žalbe građana zbog izgubljenog gnezda i bojazni da se rode neće vratiti u njihov kraj. Nekoliko dana kasnije, zajedničkom akcijom lokalne samouprave i JP „Mladost“ Opovo uz stručne konsultacije Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, na istom mestu na kom se nalazilo staro veliko gnezdo, postavljena je metalna platforma na novom betonskom stubu.

U veštačko gnezdo postavljena je osnova od granja iz starog gnezda i ostalo je da se čeka, ali ne dugo. Već početkom marta, što je dosta rano za migraciju belih roda, pojavio se mužjak u gnezdu, da bi ubrzo stigla i njegova „nevesta“, piše „Glas Opova“. Gnezdo je par roda dogradio i sada se čekaju mladi. Nije sigurno reći da li je u pitanju isti par roda od prošle godine, mada to nije ni važno, jer radost komšiluka i svih ljubitelja ptica i prirode nije ništa manja, što su rode ponovo stigle u ovaj kraj.

(Glas Opova)Komentre omogućio K-013.com