Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nestašica mleka (još) nije prava - | K-013 Portal

Nestašica mleka (još) nije prava

mleko, nestašica

Mleka na rafovima u pojedinim maloprodajnim objektima je poslednjih dana sve manje, dok je snabdevenost mlečnim proizvodima redovna. U saopštenju grupacije trgovaca prehrambenim proizvodima na veliko i malo Privredne komore Srbije, ovu situaciju objašnjavaju time da je tražnja za osnovnim životnim namirnica koje su pod Uredbom Vlade Republike Srbije u protekla tri meseca za 20 procenata veća u odnosu na isti period prošle godine.

Smanjena proizvodnja, a povećana tražnja za pasterizovanim i dugotrajnim mlekom neki su od razloga što su poslednjih dana pojedini trgovinski rafovi sa tim proizvodom gotovo prazni, ali još uvek nema nestašice mleka u pravom smislu, kaže za RTV sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS Nenad Budimović.

U trgovinskim lancima kažu da u Srbiji ni u najtežim pandemijskim danima, kada su se mnoge evropske zemlje suočavale sa nestašicama različitih namirnica, nije bilo problema u snabdevanju tržišta. Ipak činjenica je da je sektor mlečnog govedarstva više decenija u teškoj poziciji. Zvanični podaci govore da je u poslednjih deset godina broj mlečnih grla smanjen za 55 000 i da opstaju samo oni najuporniji.

Proizvođači u sektoru mlečnog govedarstva su saglasni u oceni da se dalji pad u proizvodnji mleka može zaustaviti samo sistemskim rešenjima, tako je danas Savez proizvođača agroprivrede Srbije državnim institucijama uputio zahtev za hitan sastanak na kome bi se razgovaralo o pomoći države stočarima.

 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS