Kafu pijete na prazan želudac? To uopšte ne smete da radite -
Ispijanje kafe na prazan želudac

Kafu pijete na prazan želudac? To uopšte ne smete da radite


Kafa je omiljeni napitak širom sveta, za mnoge neizostavni deo svakog jutra uz koji se bude milioni. Iako kafa sadrži razne antioksidanse, njezine zdravstvene pogodnosti se poništavaju ako se pije pogrešno, odnosno ako se pije na prazan želudac, piše Positive Med.

Naime, naučnici su otkrili šta se tačno u telu događa ispijanjem kafe našte, nebitno je li ona instant, turska ili pomešana s mlekom.

1. Povećanje nivoa želudačne kiseline 

Kafa na prazan želudac povećava izlučivanje hlorovodonične kiseline u probavni sistem, što je naročito loše kod ljudi koji boluju od gastritisa i sami po sebi imaju višak kiseline. Zbog visokih nivoa želudačne kiseline povećava se rizik od nastanka čireva,hroničnog gastritisa, sindrom iritabilnog creva i želudačnog refluksa.

2. Povećan rizik od raka 

Zbog poremećene probave nakon ispijanja kafe, često dolazi do otežane apsorpcije proteina u telu, što pak rezultira s nadutošću, iritacijom pa i upalom crva, a sve to dugoročno povećava rizik od raka debelog creva, najčešće maligne bolesti današnjice.

3. Anksioznost

Ispijanje kafe deluje na povećanje nivoa hormona stresa, kortizola. Taj efekt se dodatno pojačava ako se kafa pije našte, jer hrana deluje umirujuće na organizam, pa i smanjuje negativan učinak kafe. Stres i anksioznost vezuju se za lupanje srca, nedostatak daha…

4. Sniženi hormoni 

Kofein iz kafe ometa proizvodnju hormona serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj zadovoljstva i sreće. Nedostatak serotonina je glavni uzrok depresija i mentalnih bolesti. Ako pojedinac pije kafu na prazan želudac, primetiće naglo podizanje raspoloženja – ali i naglo spuštanje nakon sat do dva. Ako se kafa prije višekratno tokom dana, nivo serotonina zavisiće od spoljnih uzroka, a ne od rada organizma.

(Krstarica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv program

Komentre omogućio K-013.com

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

Domaci recepti