fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

upala desni

Lekovite biljke koje pomažu kod upale desni

Upaljene i bolne desni koje krvare na dodir – bar jednom u životu iskusili ste ove neprijatne simptome. Gingivitis se uglavnom javlja kao rani stadijum svih bolesti usta i desni. Iako se lako može sprečiti, uz karijes se smatra jednim od najčešćih parodontalnih oboljenja.

Srećom, postoje različiti prirodni lekovi za lečenje gingivitisa. Uz lekovite biljke upotrebljene na odgovarajući način i redovno i pravilno sprovođenje oralne higijene, upalu desni je moguće umiriti. Žalfija, karanfilić, neven, kamilica ili nana samo su neki od prirodnih lekova sa blagotvornim svojstvima koje vredi imati pri ruci.

Ukoliko imate problema sa gingivom isprobajte neki od sledećih recepata i postarajte se da u što skorije vreme posetite zubara.  Stručna pomoć, saveti i intervencije kod stomatologa su siguran put do izlečenja upaljenih desni.

Šta je gingivitis i zašto se javlja?

Gingivitis je upala desni, sa karakterističnim simptomima crvene, bolne i otečene gingive. Javlja se kao posledica neredovne i nepravilne oralne higijene. Glavni uzrok nastanka infekcije treba potražiti u dentalnom plaku, odnosno u bakterijama iz mekih zubnih naslaga.

Kao deo potpornog aparata zuba, meko i osetljivo tkivo gingive prvo strada zbog razvoja mikroba u ustima. Upaljene desni je lako prepoznati po boji – od prirodne svetloružičaste nijanse postaju crvene, zatim jarkocrvene, da bi u ozbiljnijem stadijumu dobile modru boju. Još jedan od karakterističnih simptoma jeste krvarenje, koje se javlja pri najmanjem pritisku, a može biti i spontano.

Gingivitis se može javiti i kao prateći simptom nekih drugih bolesti poput dijabetesa ili kancera, a čest je i u trudnoći. Takozvano „bujanje desni“ izazivaju i pojedini lekovi, a jedan od čestih uzroka je i genetika. Ukoliko se na vreme ne leči može dovesti do parodontopatije, pa čak i gubitka zuba.

Simptomi gingivitisa mogu se ublažiti i potpuno ukloniti redovnom upotrebom lekovitog bilja.

Lekovita moć žalfije

Žalfija je možda najdelotvornija i najpoznatija lekovita biljka koja se koristi u lečenju upaljenih desni. Lišće žalfije sadrži flavonoide – antioksidanse koji poboljšavaju cirkulaciju, kao i fenole i tanine koji imaju antinflamatorno i antimikorbno dejstvo. Zbog svega toga deluje kao izuzetno efikasno antiseptično sredstvo za ispiranje usta i grla.

Čaj od žalfije se priprema lako – potrebno je potopiti 2 kašike žalfije sa 300 ml ključale vode i poklopiti. Sačekajte da se čaj ohladi, procedite ga i njime ispirajte usta. Da bi lekoviti sastojci žalfije bolje delovali, čaj treba što duže držati u ustima.

Voda za ispiranje usta može se napraviti i ako pomešate po 10 grama žalfije, nane, matičnjaka i rizoma zdravca, zatim prelijete sa 200 ml ključale vode i pokrijete. Nakon 6 sati ocedite i koristite za ispiranje i masažu desni. Na isti način pripremite i čaj od nane, kamilice, žalfije i zdravca, samo umesto po 10 grama pomešajte po 5 grama svake biljke.

Žalfiju možete koristiti i u kombinaciji sa kamilicom i kupinom.

Blagotovorna svojstva nevena

Još jedna lekovita biljka koja ima blagotovorna svojstva i pomaže u lečenju gingvitisa jeste neven. Poznat po tome što brzo i efikasno zaustavlja krvarenje, neven je naročito koristan za osetljive desni koje krvare spontano ili prilikom pranja zuba. Njegovo dejstvo je antiinflamatorno, što znači da smanjuje upalu i ublažava otok.

U lečenju gingivitisa neven je najbolje koristiti kao vodu za ispiranje usta. Da biste napravili ovaj prirodni lek treba da u jednom litru ključale vode ostavite 5 grama osušene cvasti nevena na 5 minuta. Pošto se prohladi, procedite tečnost i ispirajte njome usta dva do tri puta dnevno.  

Isceljujući čaj od mirte

Zbog toga što u svom sastavu ima mnogo tanina, mirta ima antiseptično dejstvo i isceljuje kožu i sluzokožu. U lečenju gingivitisa se koristi najčešće kao čaj. U litar ključale vode treba staviti 10 grama suvih listova mirte i kuvati desetak minuta. Za pozitivne rezultate dovoljno je da popijete dve šolje dnevno.

Protivupalno dejstvo zelenog čaja

Zeleni čaj sadrži velike količine flavonoida koji mogu pomoći u smanjenju upale. Kao antioksidansi, flavonoidi deluju antibakterijski, antivirusno i protivupalno. Pored toga što sprečava razvoj bakterija, zeleni čaj smanjuje kiselost pljuvačke i zubnih naslaga. Zbog toga se smatra korisnim sredstvom ne samo za prirodno lečenje upale desni, već i za prevenciju karijesa.

Pasta od đumbira za masažu desni

Kod jako upaljenih i otečenih desni može pomoći pasta od đumbira. Izmrvite i izgnječite komadić đumbira i dodajte mu pola kašičice soli da biste napravili grubu pastu. Dva do tri puta dnevno utrljajte ovo sredstvo na otečene delove desni i ostavite da deluje 10 do 12 minuta. Potom isperite usta.

Đumbir sadrži antioksidanse i ima antiinflamatorno dejstvo, pa će smanjiti otok na gingivi.

Karanfilić kao analgetik i antiseptik

Kao antiseptik karanfilić ulazi u sastav mnogih voda i pasta za negu zuba i usta. Osobe koje su sklone gingivitisu mogu konzumirati karanfilić tri do četiri puta dnevno, tako što će žvakati osušene pupoljke biljke. Glavni sastojak karanfilića je eugenol, koji suzbija upale, kao i gljivične i bakterijske infekcije. Pored antiseptičnog ima i analgetsko dejstvo, pa je efikasan i u ublažavanju bolova.

Za masažu desni koristite ulje od karanfilića. Dva do tri puta u toku dana izmasirajte gingivu i vilične kosti sa nekoliko kapi esencijalnog ulja.

Kako sprečiti upalu desni?

Pravilna oralna higijena i redovni stomatološki pregledi spadaju u sigurne metode prevencije gingivitisa. Ne čekajte da vas zub zaboli ili da gingiva krvari, već bar jednom godišnje posetite svog stomatologa. Ako imate osetljive desni, prilikom pranja zuba koristite meku četkicu. Danas se u prodaji mogu naći i paste sa posebnom formulom za zaštitu parodonta, koje dodatno neguju gingivu.

Preporuka stomatologa je i redovno korišćenje zubnog konca za čišćenje prostora između zuba, parodontalnih džepova, kao i nepristupačnih interdentalnih prostora na zadnjim zubima, gde se četkicom teško dopire. Na taj način se sprečava zadržavanje ostataka hrane u ustima i razvoj bakterija.

Zdrave navike u ishrani mogu vam pomoći da sačuvate desni. Jedite svakodnevno namirnice pune vitamina i minerala poput voća i povrća. Izbegavanje alkohola, šećera i kafe je takođe savet zubara koji treba poslušati ukoliko ste skloni bolestima usta.

Na kraju, blagotvorni čajevi od žalfije, mirte, nevena koji se koriste u lečenju gingivitisa mogu se upotrebiti i preventivno. Uključite ih u osnovnu rutinu nege i sprečite nastanak upale desni. 

(S. Stanković)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.