Kako svesti količinu prašine u vašem domu na minimum -

Kako svesti količinu prašine u vašem domu na minimummontekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Bez obzira koliko ste opterećeni čistoćom, nemoguće je sprečiti prašinu u vašem domu.

Ona spada sa obuće, kućnih ljubimaca, nameštaja pa čak i sa vašeg tela. Predlažemo nekoliko načina da je svedete na minimum:

Usisavajte često i inteligentno

Usisavanjem jednom nedeljno uklonićete veliku količinu prašine iz tepiha i sa podova, ali je isto tako važno da koristite i pravi “alat“ za posao. Uspravni usisavači sa filterom najbolji su za tepihe i nameštaj, dok se standardni koriste, zbog svoje velike usisne snage, za podove, pločice i druge vrste tvrdih površina.

Obrišite nameštaj i radne površine vlažnom krpom

Možda vam se metla od perja (tzv praško) čini kao najbolji način da očistite prašinu, ali niste u pravu. Na taj način prašina se razbacuje svuda po kući. Umesto toga, koristite vlažnu krpu koja će prašinu mnogo bolje držati pod kontrolom.

Redovno menjajte filtere na pećima

Ako u kući imate centralno grejanje, sav vazduh koji cirkuliše kroz vaš dom prolazi kroz filter peći. Redovnim menjanjem filtera smanjićete količinu prašine u vašem domu, peć će duže trajati, a vazduh koji udišete biće čistiji.

Izuvajte se pre ulaska u kuću

Ako imate običaj da po kući hodate obuveni, ne samo da ćete na obući uneti prljavštinu, nego i klice i bakterije. Izuvajući se pred ulaznim vratima, možete eliminisati i do 70% prljavštine i prašine koja bi završila u vašem domu.

Čistite ormar jednom nedeljno

Kada malo bolje razmislite, vaš ormar je prava mala fabrika prašine. Sa vaše odeće konstantno padaju sitna vlakna koja se nakupljaju na podu i raznose po ostatku kuće. Da biste to sprečili, jednom nedeljno izvadite sve iz ormara, usisajte police i prebrišite vlažnom krpom.

Redovno perite posteljinu

Perite posteljinu bar svakih osam dana. Dok spavate, vaša koža se peruta i sav taj višak kože završi u posteljini. Tako “zaprljana“ posteljina pravi je mali raj za grinje, a sami znate da su one glavni razlog pojave alergije. Baš zbog svega toga, posteljinu perite na minimalno šezdeset stepeni.

“Istucite” tepihe i prostirke

Usisavanje je odličan način da se rešite većeg dela prašine iz tepiha i prostirki, ali ništa nije efikasnije od starog načina čišćenja. Jednom mesečno iznesite ih napolje prebacite preko štrika, ograde ili nekog drugog čvrstog obekta. Štapom, metlom pa čak i tenskim reketom dobro ih “istucite“. Iznenadićete se koliko prašine je ostalo iza detaljnog usisavanja.

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.