fbpx
lecenje od malarije

Novi pristup u lečenju smanjuje opasnost od malarije za 70 odsto

Novi pristup u zaštiti afričke dece od malarije bi mogao da smanji broj smrtnih slučajeva, kao i broj obolelih za 70 odsto, otkriva najnovija britanska studija.

Davanje vakcine deci pre početka najgoreg dela sezone, uz preventivni lek, dao je "veoma obećavajuće" rezultate, saopštili su istraživači iz Londona, a preneo Bi-Bi-Si. U ispitivanju je učestvovalo 6.000 dece mlađe od 17 meseci iz Burkine Faso i Malija.

Najveći broj smrtnih slučajeva od malarije, oko 400.000 godišnje, dogodi se među decom mlađom od pet godina. Bolest koju prenose komarci je i dalje veliki problem u Podsaharskoj Africi.

Studija, objavljena u medicinskom magazinu „Nju Ingland džurnal” fokusirala se na davanje postojeće vakcine najmlađoj deci i antimalarijskog leka u delu godine kada su najranjiviji, a to je često u vreme kada je sezona kiša, jer tada komaraca ima najviše.

"Rezultati su bolji nego što smo mislili. Broj hospitalizacija je manji, manje ima smrtnih slučajeva, nismo očekivali da vidimo to", rekao je profesor sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, koji je bio na čelu studije.

Tokom tri godine, ispitivanjem je utvrđeno da kombinacijom tri doze vakcina i lekova, koji se daju pre najgoreg dela sezone, nakon koje dolazi i buster doza, infekcije su stavljene pod kontrolu na mnogo bolji način nego što to čine vakcine ili lekovi pojedinačno.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble