Filmovi iz Srbije na festivalu u francuskom gradu Anže -

Filmovi iz Srbije na festivalu u francuskom gradu Anže

pancevo, beograd, novi sad

Filmski festival „Prvi kadar“ počinje danas u gradu Anže na zapadu Francuske, a na programu su tri ostvarenja reditelja iz Srbije.

Tako će se na festivalu naći drugi dugometražni igrani film rediteljke Ivane Mladenović, „Ivana Grozna“, kratki igrani film „Poslednja slika o ocu“, Stefana Đorđevića, kao i ostvarenje „A sada se spušta veče“, Maje Novaković, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

Festival je fokusiran na debitantske filmove mladih i mlađih autora.

Film Ivane Mladenović, nastavio je u koprodukciji Rumunije i Francuske, a bio je nagrađen specijalnim priznanjem na Filmskom festivalu u Lokarnu, dok je na Zagreb Film Festivalu ovenčan glavnim festivalskim odličjem.

Ovih i narednih dana, „Ivana Grozna“, se prikazuje na Kustendorfu i na Filmskom festivalu u Trstu.

Kratki igrani film „Poslednja slika o ocu“, takođe je lane nagrađen na festivalu u Lokarnu, ali i na Sarajevskom filmskom festivalu, odakle je poneo „Srce Sarajeva“ za najbolje kratkometražno igrano ostvarenje.

Na programu festivalu u Anžeu je i zapaženo kratkometražno dokumentarno ostvarenje „A sada se spušta veče“ autorke Maje Novaković.

Ovaj film, premijerno prikazan na festivalu „Visions du Reel“ u Nionu, kao i na prestižnom festivalu „Hot Docs“ u Kanadi, nagrađen je na Festivalu autorskog filma u Beogradu i Pančevo Film Festivalu, a već je prikazan na brojnim drugih filmskih festivala širom sveta.

Festival u Anžeu traje do 26. januara.

(Tanjug, foto: FCS)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com