Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Goranu Markoviću nagrada za životno delo na FAF - | K-013 Portal
goran markovic, zivotno delo faf

Goranu Markoviću nagrada za životno delo na FAFIstaknuti filmski reditelj Goran Marković sinoć je primio nagradu za životno delo na samom otvaranju 27. izdanja Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu.

Prestižnu nagradu značajnog filmskog festivala laureatu je u Kombank dvorani uručio njegov student sa Fakulteta dramskih umetnosti, režiser Srdan Golubović.

"Reditelj i profesor Goran Marković u svom autorskom svetu uvek je tragao za slobodom. Njegovi filmovi uvek intrigiraju i provociraju društvo. Često svojim delima uspeva da nas nasmeje i rasplače", istakao je reditelj Golubović, predsednik saveta Festivala autorskog filma.

"Gospodin Marković je beskompromisan autor i jedan od retkih stvaralaca koji uvek imaju veliku želju i potrebu za komunikacijom sa publikom. Humor mu je bio najjače oružje u svim filmovima. Sve nas je učio rediteljskom zanatu na FDU i zamolio bih sve bivše Goranove studente da dođu na pozornicu da mu svi dodelimo nagradu", pozvao je kolege Golubović, i onda je zaista veliki broj reditelja došao na binu.

Pozvali su svog voljenog profesora uz ogroman aplauz publike iz cele sale.

Laureat nagrade FAF za životno delo Marković je bio izuzetno zbunjen i srećan.

Onda je išao redom i lično se rukovao sa svim svojim studentima, a njih je bilo više desetina.

"Zaista sam sada ostao bez reči. Nisam ovako nešto očekivao, zatekli ste me, niste me pripremili za ovo. Skoro da sam zaboravio šta sam želeo da kažem u svom govoru", bio je veoma uzbuđen filmski reditelj, profesor filmske režije, scenarista, dramski pisac i pozorišni reditelj.

"Festival autorskog filma je za mene oduvek, od samog osnivanja 1994. godine, bio i ostao veoma važna institucija. To je bila grupa ljudi koja je pokušala u ono teško vreme da stvori nešto kao pandan drugim festivalima koji su dominirali, FEST, BITEF, BEMUS. Ovde se uvek okupljala neka drugačija publika, koja nije došla na festival da se zabavlja, več da nešto i nauči o filmskoj umetnosti ", naglasio je svestrani dramski stvaralac.

"Zato je na ovom festivalu uvek bila najvažnija publika, upravo je ona činila njegov identitet. Publika i prozor u svet i civilizaciju predstavljaju suštinu festivala. Velika mi je čast da primam nagradu od ovakvog festivala", naveo je Marković.

"Od ovolikog uzbuđenja, zaboravio sam da otvorim festival. Dakle, 27. Festival autorskog filma je upravo otvoren", zaključio je Marković, uz smeh publike.

Reditelji i njegovi nekadašnji studenti na bini su mu dugo aplaudirali.

Uglavnom su to sve poznata imena domaćoj publici: Srđan Dragojević, Oleg Novković, Stefan Arsenijević, Janko Baljak, Bojan Vuletić, Ana Maria Roši, Ivan Ikić, Marko Đorđević, Dušan Milić, i mnogi drugi.

Goran Marković je ovog leta primio i prestižnu nagradu "Živojin Žika Pavlović" na Festivalu filmske režije u Leskovcu - LIFFE.

Autor mnogih antologijskih ostvarenja (Tito i ja, Variola vera, Turneja, Urnebesna tragedija, Nacionalna klasa, Majstori,majstori, Sabirni centar), poslednji projekat je snimio 2019. godine - film i mini seriju "Delirijum tremens", prema svojoj dugovečnoj hit predstavi iz BDP-a.

Američko-evropsko ostvarenje ''The French Dispatch'' Vesa Andersona otvorilo je 27. Festival autorskog filma.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.