Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Predstavljen nacrt nacionalne strategije za upravljanje populacijom pasa - | K-013 Portal
strategija, psi

Predstavljen nacrt nacionalne strategije za upravljanje populacijom pasaUpravljanje populacijom pasa nije jedinstvena akcija i nema brzih i lakih rešenja, već je to kontinuirani proces u kome treba svi da učestvuju, rečeno je na konferenciji na kojoj je predstavljen nacrt nacionalne strategije za upravljenje populacijom pasa u Srbiji.

Nacrt nacionalne strategije za upravljanje populacijom pasa u Srbiji pripremljen je u okviru projekta “Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja”, a radna verzija tog dokumenta predstavljena je na nacionalnoj konferenciji kojoj su prisustvovali domaći i strani stručnjaci, predstavnik Svetske organizacije za zaštitu životinja (WOAH), predstavnici organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životinja, kao i predstavnici Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Problem napuštenih pasa sa jedne strane ugrožava njihovu dobrobit, a sa druge strane lokalne samouprave daju velika sredstva za odštetu građanima koje su ti psi ugrizli. Rešenje problema je u odgovornom vlasništvu, obeležavanju svih pasa, udomljavanju napuštenih pasa, a iznad svega u jačanju svesti građana da se odgovorno ponašaju prema svojim kućnim ljubimcima i da imaju kontrolu nad njihovim razmnožavanjem”, rekla je načelnica odeljenja za dobrobit životinja u Upravi za veterinu i koordinatorka projekta Maja Andrijašević, navodi se u saopštenju Ministrstva poljoprivrede.

Domaći i strani stručnjaci su, na osnovu prikupljenih podataka, govorili o analizi troškova za upravljanje populacijom pasa, kao i o međunarodnim standardima Svetske organizacije za zaštitu životinja za rešavanje tog problema.

Predstavljeni su i ključni stubovi Strategije i akcionog plana za upravljanje populacijom pasa i o tome se diskutovalo se sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

Jedino mesto za psa je pored vlasnika i zbog toga oni imaju važnu ulogu u ovoj temi. Generalno, potrebna je velika promena svesti građana da bi se u celom društvu promovisalo odgovorno vlasništvo i podstaklo usvajanje pasa iz odgajivačnica, rekao je stručnjak za dobrobit životinja Antonio Di Nardo.

On je istakao da upravljanje populacijom pasa mora da bude humano, efikasno i održivo i dodao da u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja Srbije eutanazija nije moralno prihvatljivo sredstvo za upravljenje populacijom pasa.

Projekat „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ je podrška Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa Evropskom unijom i međunarodnim standardima u oblasti zdravlja i dobrobiti životinja i biosigurnosnih mera, a finansira ga Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.