Evrovizija traži izmenu pesme Belorusije inače će biti diskvalifikovani -
evrovizija, pesma belorusije

Evrovizija traži izmenu pesme Belorusije inače će biti diskvalifikovaniEvropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da pesma koju je Belorusija prijavila za ovogodišnju „Pesmu Evrovizije” ne ispunjava kriterijume takmičenja i dovodi u pitanje apolitičnu prirodu tog festivala.

Od beloruskog emitera se traži prilagođavanje pesme pravilima takmičenja ili odabir nove pesme.

Pesma „Ja ću te naučiti” grupe Galasy ZMesta, koju je beloruski emiter BTRC prijavio za ovogodišnju „Pesmu Evrovizije” u Roterdamu, objavljena je na zvaničnom Jutjub kanalu takmičenja 9. marta.

Ubrzo po objavljivanju, pesma je naišla na negativne reakcije i kritike obožavalaca takmičenja zbog, kako su naveli, dvosmislenog teksta koji ima političku konotaciju.

Kako prenosi Rojters, pesmu je pozitivno ocenilo 5.800 korisnika Jutjuba, dok je negativnu ocenu dalo više od 40.000 od pola miliona ljudi koji su preslušali pesmu.

Zapadni mediji prenose da bi učešće ove pesme na „Evrosongu” dalo legitimitet beloruskom predsedniku Lukašenku i njegovom režimu kojeg opozicija optužuje za krađu predsedničkih izbora održanih u avgustu 2020. godine.

„Pesma dovodi u pitanje apolitičnu prirodu takmičenja”

Iz EBU-a je saopšteno da su pažljivo analizirali pesmu u okviru redovne procedure pred takmičenje kako bi se uverili da li ispunjava kriterijume za učešće na „Pesmi Evrovizije”.

„Zaključeno je da pesma dovodi u pitanje apolitičnu prirodu takmičenja. Osim toga, nedavne reakcije na predloženu takmičarsku pesmu dovode u rizik reputaciju 'Pesme Evrovizije'”, navodi se u saopštenju EBU-a.

Dodaje se da je EBU obavestio beloruskog emitera da „pesma u trenutnom obliku ne ispunjava kriterijume za učešće”.

„Zahtevali smo da se preduzmu svi neophodni koraci kako bi se poslala izmenjena verzija ili nova pesma koja je u skladu sa pravilima 'Pesme Evrovizije'. Neispunjavanje zahteva može da dovede do diskvalifikacije sa ovogodišnjeg takmičenja”, saopšteno je iz Evropske radiodifuzne unije.

Osim toga, EBU je uklonio pesmu sa zvaničnog sajta i kanala na Jutjubu.

Beloruski emiter BTRC se nije oglašavao ovim povodom, a član grupe Dmitrij Butakov je za beloruske medije izjavio da čeka zvaničan stav BTRC-a, ali da nema nameru da menja tekst pesme.

(RTS)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

vakcinacija baner 2020

Domaci recepti