Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PRETTY LOUD: Ženski romski bend iz Srbije za jednakost i slobodu žena - | K-013 Portal
Pretty Loud

PRETTY LOUD: Ženski romski bend iz Srbije za jednakost i slobodu ženaŠest mladih Romkinja iz Beograda i šest iz Niša napravilo je bend s ciljem da se njihova želja za ravnopravnošću i slobodom čula što dalje, piše Dojče vele, ističući da " Pretty Loud ", koji postoji od 2014. godine nije samo ženska muzička grupa, već i važan društveni projekat.

"Želimo da pokažemo da žena može da bude hrabra, jaka, samostalna i da može sama da donosi odluke'", kaže 19-godišnja Živka Ferhatović, Romkinja iz Beograda i jedna je od članica benda " Pretty Loud " koji postoji od 2014. godine. Njegove članice imaju između petnaest i dvadeset sedam godina.

" Pretty Loud " je, kažu članice benda, nastao s ciljem da mladim Romkinjama omogući jednakost prava i slobodu.

"Žene u romskoj tradiciji nemaju pravo glasa i primorane su da rade stvari protiv svoje volje", priča 27-godišnja Zlata Ristić, dok Silvia Sinan navodi da se " Pretty Loud " bori za sve žene sveta, ne samo za Romkinje.

"Borimo se za to da žene imaju više samopouzdanja. Želimo da veruju u sebe i da ne sumnjaju da to što rade nije dobro i da se neće isplatiti'", dodaje Sinani.

Muzički program benda, čije članice imaju između 15 i 27 godina, je spoj pop i rep zvuka s tradicionalnom romskom muzikom, a pesme pišu na tri jezika: romskom, srpskom i engleskom.

U tekstovima se bave problemima kao što su dečiji brakovi ili neravnopravnost žena i muškaraca.

Omladinska organizacija " Schuler Helfen Leben " iz Berlina podržava rad grupe već tri godine. Srednjoškolci iz cele Nemačke biraju gde će raditi na jedan dan i svoju dnevnicu doniraju toj organizaciji, a ona od dobijenih sredstava finansira izabrane projekte u istočnoj Evropi.

Važnost njihove misije prepoznala je i princeza Jelisaveta Karađorđević koja ih je pozvala da nastupaju na njenoj izložbi "Dugo putovanje kući'".

Najveći dosadašnji uspeh benda je ovogodišnje učešće na festivalu "Žene sveta" ( Women of the World ) u Londonu.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.