fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

lunarna sonda, mesec

Kineska lunarna sonda detektuje na licu mesta površinsku vodu na Mesecu

Kineski naučnici objavili su rezultate na mestu detekcije vodenih signala na Mesecu pomoću lunarnog lendera Čange-5, dajući nove dokaze o suvoći satelita, prenosi Kineska medijska grupa.

Studija objavljena u subotu, u recenziranom časopisu Sajens advansis (Science Advances), otkrila je da lunarno tlo na mestu sletanja sadrži vode manje od 120 delova na milion, ili 120 grama vode po toni, a lagana, vezikularna stena nosi 180 delova na milion, koji su mnogo suvlji od onih na Zemlji.

Uređaj na lunarnom lenderu izmerio je spektralnu refleksiju regolita (rastresiti sloj heterogenog materijala koji prekriva čvrstu stenu) i stene i prvi put detektovao vodu na licu mesta.

Sadržaj vode može se proceniti pošto molekul vode ili hidroksil, apsorbuje na frekvenciji od oko tri mikrometra, prema istraživačima Kineske akademije nauka (CAS).

Upravo je solarni vetar doprineo najvećoj vlažnosti lunarnog tla, jer je doneo vodonik koji čini vodu, rekli su istraživači.

Prema istraživačima, dodatnih 60 delova na milion vode u steni možda potiče iz unutrašnjosti Meseca.

Stoga se procenjuje da stena potiče iz starije, vlažnije bazaltne jedinice, pre nego što je izbačena na mesto sletanja da bi je pokupio lunarni lender.

Studija je otkrila da je Mesec u određenom periodu postao suvlji, verovatno zbog otplinjavanja njegovog rezervoara za plašt.

Svemirski brod Čange-5 sleteo je na jedan od najmlađih bazalta (tvrda izlivna magmatska stena, tamnosive i crnkaste boje), koji se nalazi na srednjoj visokoj geografskoj širini na Mesecu. Izmerio je vodu na licu mesta i izvukao uzorke težine 1.731 grama.

„Vraćeni uzorci su mešavina granula i na površini i ispod“, rekao je za Sinhuu, Lin Honglei, istraživač sa Instituta za geologiju i geofiziku pri CAS-u. Sonda na licu mesta može da izmeri najudaljeniji sloj površine Meseca.

Lin je takođe rekao da je simulacija autentičnih uslova na površini Meseca na Zemlji izazovna, što čini merenje na licu mesta tako neophodnim

Rezultati su u skladu sa preliminarnom analizom vraćenih uzoraka Čange-5, prema studiji.

Nalazi pružaju više tragova za kineske misije Čange-6 i Čange-7. Istraživanja lunarnih rezervi vode dolaze u centar pažnje, jer se u narednim decenijama planira izgradnja lunarnih stanica sa ljudskom posadom.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.