NASA ipak nije pronašla paralelni univerzum na Antarktiku -
nasa, svemir, univerzum antarktik, planete

NASA ipak nije pronašla paralelni univerzum na Antarktikumontekristo 0507


Američka kosmička agencija NASA ipak nije otkrila paralelni univerzum na Antarktiku uprkos nedavnim senzacionalističkim izveštajima pojedinih internet medija, navodi naučni internet sajt "Sajensalert".

Sve je počelo kada je respektabilni časopis "Nju sajentist" početkom aprila objavio članak o anomalijama uočenim u rezultatima eksperimenata na Antarktiku, a u kojima je vršena detekcija čestica poznatih pod nazivom neutrini.

List je izneo teze o tome šta bi to potencijalno moglo značiti u pogledu jednog spekulativnog kosmološkog modela prema kojem postoji univerzum od antimaterije i u kojem vreme teče unazad.

Anomalije su uočene pomoću helijumskog balona koji na velikoj visini nosi niz radio antena, a eksperiment je delimično finansirala NASA.

Posle objavljivanja članka stvar su u svoje ruke preuzeli neki internet mediji, koji su čitavu priču znatno preuveličali.

"Čini se da je za potrebe takve tabloidne priče na naučne teme spekulativni deo teorijske fizike koji sadrži tračak verovatnoće predimenzioniran iz senzacionalističkih razloga", ističe jedan američki stručnjak u oblasti fizike eksperimentalnih čestica.

"Otkrili smo mali broj anomalija u svojim podacima i kada budemo iscrpli sva moguća objašnjenja u okviru standardnog modela fizike, tek tada će doći trenutak za razmatranje drugih ideja koje pomeraju te granice. Dotle zaista još nismo stigli, a sigurno ne dotle da paralelni univerzumi moraju da postoje", kaže ovaj naučnik.

(rtv)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.