fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

izvlacenje ugljen dioksida

Pokrenuto najveće postrojenje za izvlačenje ugljen-dioksida iz vazduha

Najveće postrojenje na svetu za apsorpciju ugljen-dioksida direktno iz vazduha, smešteno na Islandu, počelo je da radi, saopštila je kompanija Climeworks koja stoji iza tog projekta.

Postrojenje može usisati do 4.000 tona CO2 godišnje, što je količina koju za godinu dana ispusti oko 790 automobila. Prošle godine je globalna emisija CO2 iznosila 31,5 milijardi tona, pokazuju podaci Međunarodne energetske agencije (IEA).

Direktna apsorpcija iz vazduha jedna je od nekoliko tehnologija izvlačenja ugljen-dioksida iz atmosfere. Naučnici poručuju da je ova metoda ključna za smanjenje globalnog zagrevanja koje se smatra uzrokom toplotnih talasa, požara, poplava i podizanja nivoa mora.

Postrojenje nazvano Orka, što je islandska reč za energiju, sastoji se od osam velikih rezervoara, sličnih onima koji se koriste u prevozu robe. Rezervoari su opremljeni visokotehnološkim filterima i ventilatorima za ekstrakciju ugljen-dioksida.

Izolovani ugljenik se potom meša s vodom i taloži duboko pod zemlju, gde se polako pretvara u stenu. Kompletan sistem koji uključuje ekstrakciju i taloženje pokreću obnovljivi izvori energije, odnosno energija iz obližnje geotermalne elektrane.

Direktna apsorpcija CO2 iz vazduha još uvek je nova i skupa tehnologija, ali stručnjaci koji se njome bave se nadaju da će troškovi biti manji kako bude rastao broj kompanija i potrošača.

Trenutno je u svetu aktivno 15 ovakvih postrojenja koja zajedno, prema podacima IEA-e, apsorbuju više od 9.000 tona ugljen-dioksida godišnje.

Američka naftna kompanija Occidental trenutno razvija najveće postrojenje za direktno izvlačenje milion tona ugljen-dioksida iz vazduha godišnje, u blizini nekoliko naftnih polja na području Teksasa koja su u vlasništvu kompanije.

 

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.