Češka otvara granice za srpske državljane, od 8. juna prihvata naše digitalne sertifikate
ceska, putovanje u cesku

Češka otvara granice za srpske državljane, od 8. juna prihvata naše digitalne sertifikate
montekristo 0507


Od 8. juna i Češka Republika će otvoriti granice za srpske državljane, odnosno priznati naše digitalne sertifikate o vakcinaciji, kao i mi njihove, izjavila je večeras ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ministarka je za RTS kazala da je to još jedna zemlja članica EU koja će prihvatiti naš digitalni sertifikat.

"Mi pregovaramo i sa drugim zemljama članicama i informacija koju imamo jeste da će 6. juna Evropska komisija još jednom zasedati u vezi sa priznavanjem digitalnim sertifikatima iz trećih zemalja. U tom smislu, očekuje se da ćemo mi kao i Velika Britanija biti među prvim zemljama gde će EK dati saglasnost za priznavnje naših digitalnih sertifikata", rekla je Matić.

Ističe da je to velika potvrda uspešne politike koju Srbija vodi u toj sferi i dodaje da pojedine zemlje EU još uvek nemaju digitalne sertifikate o vakcinaciji.

Matić napominje da građanima Srbije nije potrebna potvrda o vakcinaciji ili PCR test za putovanje u zemlje regiona - BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Govoreći o turističkoj sezoni od početka ove godine, Matić je navela da je prema prvim pokazateljima prisutan rast dolaska turista i da Srbija ima porast deviznog priliva koji iznosi 3,4 odsto.

Ona je kazala da se čini da se život na ulicama polako vraća u normalu, a da će najnovije popuštanje mera još više doprineti razvoju turizma i ugostiteljstva.

"Svi podaci su značajno bolji u odnosu na prošlu godinu što nam daje nadu da će ova turistička sezona biti mnogo bolja", rekla je Matić.

(Tanjug)


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble