Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zašto je količina tečnosti koju možete uneti u avion ograničena na 100 ml? - | K-013 Portal
avion, tecnost u avionu

Zašto je količina tečnosti koju možete uneti u avion ograničena na 100 ml?Ograničenje tečnosti koju možete uneti u avion uspostavljeno je nakon što je je britanska policija otkrila terorističku zaveru koja je uključivala paljenje tečnog eksploziva.

Propis koji dopušta unošenje samo 100 ml tečnosti, gelova i aerosola u avion uveden je 2006. godine, nakon što je britanska policija otkrila terorističku zaveru za paljenje tečnog eksploziva koji se nalazio u sedam putničkih aviona koji su putovali iz Velike Britanije u SAD i Kanade.
 
Navodno je Britanac iz Birmingema, Ahmed Ali, posredovao u povezivanju kreatora zavere i Al Kaide. Policija je u njegovom prtljagu pronašla bezalkoholno piće u prahu, "tang", i veliki broj baterija, što je izazvalo uzbunu među vlastima.
 
Kasnije je otkriveno da su krivci konstruisali naprave nalik na bombe od boca s pićem, koje su zatim planirali da detoniraju u avionu.
 
Ubrzo nakon toga, uvedeno je i ograničenje tečnosti u ručnom prtljagu, uz nekoliko izuzetaka poput dečije hrane, koju su putnici morali da probaju pre nego što je unesu u avion.
 
Nakon toga je neko vreme bila potpuna zabrana unošenja tečnosti u avion, ali kasnije je stavljeno ograničenje od 100 ml na dopuštenu količinu.
 
Ograničenje na tečnosti uvedeno je upravo iz razloga što je zahtevan zadatak pregledati tečnosti i utvrditi da li je reč o pretnji.
 
Međutim, postoje brojni ustupci za ovo ograničenje, koji uključuju lekove na recept, tečnosti za održavanje u životu i formulu za bebe.
 
Takođe, osmišljavaju se nove tehnologije za boljukontrolu tečnosti na aerodromima i kako bi se rešila ograničenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.