Koji organski proizvodi su najbolji za jačanje imuniteta? -
organski proizvodi, jačanje imuniteta

Koji organski proizvodi su najbolji za jačanje imuniteta?


Poznato je da je za organsku proizvodnju potrebno mnogo više ulaganja, ali svi znaju i da su plodovi sa ovakvim poreklom daleko zdraviji po ljudsko zdravlje i dugoročni opstanak prirode.

Ukoliko planirate da u svoj život počnete unositi organski uzgajajano voće i povrće, nije zgoreg znati odakle početi i koje namirnice prvo staviti na listu za kupovinu.

Zašto je bitno birati proizvode sa oznakom “organsko”

Zar nije bolje znati da su naše namirnice proizvedene ili gajene u prirodnim uslovima, koji nisu štetni ni po okolinu, a potom ni za nas koji ih jedemo, stavljamo na lice i druge, osetljive delove tela. Danas nam zdrava životna filozofija diktira načine na koje ćemo kupiti prirodne kozmetičke setove, ali - znamo li koji su to proizvodi koji će naše celokupno zdravlje podići na mnogo viši nivo?

Organske proizvode je teže proizvesti jer je za njihov uzgoj potrebno mnogo više kontrole i pronalazak alternativnih, potpuno prirodnih načina kako bi se zemlja obradila, tretirala i na kraju - pronalazak neškodljivih načina za skladištenje i plasiranje proizvoda kupcima.

Organski proizvodi u sebi ne sadrže nikakve tragove pesticida i opasnih hemikalija koji estrahovanjem mogu završiti u našem organizmu i porama.

Koje proizvode potražiti za optimalno poboljšanje zdravlja

Kao i sve u prirodi, voće i povrće koje viđamo na policama u marketima i na pijacama može imati manji ili veći učinak na stanje našeg organizma i imuniteta. Zdrav imunitet označava i lepu kožu, veseo osmeh i dug život, stoga sledeći put kada pođete u nabavku, na svoj spisak obavezno uvrstite i ove proizvode.

1. Maka - zlatni dar drevnih civilizacija Perua

Brojne su karakteristike kojima je biljka po imenu Maka zaslužila počasno prvo mesto na našoj listi. Njenu blagotvornost potvrdile su i brojne kliničke studije koje zastupaju uticaj koji, posebno, zlatna maka u prahu ima na regulisanje tegoba vezanih za glavobolju, nesanicu i manjak energije.

Konstantna nesanica u direktnoj je, uzročno-posledičnoj, vezi sa stanjem imuniteta a zlatna maka podstiče prirodne metaboličke procese u telu i utiče na stanje i regulaciju hormona, pre svega hormona sreće i stresa u toku dana.

2. Ovas - blagotvorni stanovnik naših žitnica

Ukoliko trenutno ne možete da priuštite blagotvornu maku, preporučujemo vam da barem u jedan svoj obrok tokom dana uvrstite ovas - neverovatnu žitaricu koja je zaslužna za regulaciju brojnih procesa u telu.

Ovas je jedan od najboljih izvora enegrije koji možete ponuditi svom stomaku. Pospešuje varenje, smanuje tegobe used nadimanja i daje energiju kao nijedan drugi, zdravi izbor ugljenih-hidrata! Zrna ovsa bogata su i proteinima, što ih čini idealnim izborom za osobe koje ne jedu meso.

3. Kakao - riznica antioksidanasa za dug život

Ne postoji osoba koja ne voli da, s vremena na vreme, pojede nešto slatko. Međutim, ukoliko želimo duge i zdrave godine, potrebno je voditi računa o načinu i količini “slatkog” koju dajemo svom organizmu. Stoga je kakao idealna namirnica koju lako možemo dodavati, smanjivati i povećavati u svojim obrocima bez bojazni da će napraviti kontraefekat.

Zrna, prah ali i puter od kakaoa bogat je čitavim spektrom minerala, zdravih masti i jedinstvenog flavanola - koga najviše ima u organskom kakao prahu i crnoj čokoladi. Flavanol je ključan sastojak koji garantuje održavanje normalnog krvnog pritiska tokom konzumiranja kakaoa, sprečava nagomilavanje masti u krvi i snižava loš holesterol.

4. Med - magični nektar iz prirode

Med odavnina spada u jedan od najlekovitijih proizvoda koje nam majka priroda daruje. Takođe, med je jedan od prvih proizvoda koje možemo sakupiti bez većeg ulaganja u prirodne resurse i obradu zemlje. Jedino što je potrebno jeste da košnice budu postavljene u divljoj prirodi, gde ljudska ruka još nije uspela da zagadi drveće, i gde trava nikada nije bila tretirana hemijskim sredstvima.

Gusti, pčelinji nektar bogat je raznim antioksidansima, poseduje antiupalna svojstva i odličan je antiseptik zbog čega ga možemo nesmetano koristiti na osetljivim delovima tela, na opekotinama, posekotinama i upalama. Med ima manje kalorija od običnog šećera a samo pola kašičice ovog nektara jednako je po slasti celoj supenoj kašici nezdravog, rafinisanog zaslađivača.

U prirodi možemo pronaći mnogo “lekova” za razna stanja koja muče modernog čoveka. Savremena tehnologija ali i razvoj svesti o prirodnom okruženju daju veliku nadu za veći autoritet organskog uzgoja i proizvodnje.

Mi sami utiremo put trendu organske proizvodnje, našim odlukama i željama da istovremeno poboljšamo stanje našeg organizma i pomognemo prirodi da nesmetano živi i obnavlja se, kako bi nam još dugo omogućavala zdravu sredinu i zdravu hranu za telo i um.

(S. Stanković)

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com