Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ove namirnice nemojte podgrevati u mikrotalasnoj – možete se čak i otrovati - | K-013 Portal
mikrotalasna, podgrevanje hrane u mikrotalasnoj

Ove namirnice nemojte podgrevati u mikrotalasnoj – možete se čak i otrovati


Jaja, voće, lisnato povrće i pirinač držite dalje od mikrotalasne pećnice.

Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste jako gladni i užurbani, podgrevanje hrane u mikrotalasnoj nije uvek najbolja ideja, pogotovo kad je reč o pomenutim namirnicama.

Kako prenosi The Healthy, grejanje kuvanih jaja stvara veliku količinu pare u njima koja nema gde da izađe, pa vrlo lako može da dođe do eksplozije, i to onda kad ih izvadite iz mikrotalasne. Najbolje bi bilo ne podgrevati ih, ali ako baš morate, prvo ih oljuštite i isecite na manje komade.

Isto važi i za voće poput jabuka, grožđa, breskvi… Ne ispuštaju višak vlage dok se kuvaju, zbog čega mogu da eksplodiraju. Pre podgravanja ih isecite na komadiće ili probušite sitne rupice čačkalicom.

Mesne prerađevine u sebi sadrže puno konzervansa kako bi rok trajanja bio što duži, a kada ih podgrevate, ti konzervansi postaju još štetniji za organizam – mogu da podstaknu oksidaciju holesterola, kaže jedno istraživanje.

Britanska agencija za hranu FSA kaže da podgrevanje pirinča u mikrotalasnoj može čak da dovede do trovanja hranom, jer sirov pirinač sadrži bakterije koje mogu da prežive brzo kuvanje u mikrotalasnoj. Jednom kada ga izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju.

Lisnato povrće poput spanaća takođe treba držati dalje od mikrotalasne jer sadrži visoku koncentraciju nitrata, a iako je sam po sebi bezopasan, podgrevanjem se pretvara u štetne materije koje deluju kancerogeno, prenosi Večernji list.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...