Šta je to vanmaterična (ektopična) trudnoća -
trudnoća, vanmaterična trudnoća, ektopična trudnoća

Šta je to vanmaterična (ektopična) trudnoćamontekristo 0507


Trudnoća nam nekad deluje tako jednostavno: spoje se spermatozoid i jajna ćelija - i za devet meseci stiže zdravo dete. Međutim, čitav proces je daleko složeniji, pa mogu nastati i nepredviđene komplikacije.

Naime, da bi do kliničke trudnoće došlo i da bi buduća majka trudnoću iznela do kraja, sve kockice se moraju posložiti. Jedna od komplikacija je i vanmaterična trudnoća.

Šta je to vanmaterična ili ektopična trudnoća?

Do vanmaterične trudnoće dolazi kada se oplođena jajna ćelija implatira, odnosno “ugradi” u tkivo izvan materice. Budući da se plod ne može pravilno razviti van odgovarajuće sredine, dalje mogu uslediti brojne komplikacije. Oplođena jajna ćelija se može implatirati u jajovod, grlić materice ili jajnik. Retki su slučajevi kada se može naći u abdomenu. Krajnje posledice mogu biti vrlo ozbiljne, a uključuju i smrtni ishod.

Ektopična trudnoća najčešće nastaje kao posledica nelečenih infekcija i drugih oboljenja, koja uslovljavaju stvaranje ožiljačnog tkiva na jajovodima ili materici. Zbog nastalih prepreka u vidu priraslica, jajna ćelija ne može da dospe do materice, te prekida svoj put ranije.

Pošto plod nastavlja svoj razvoj u delu tela koji nije za to predviđen, može doći do situacije opasne po zdravlje i život trudnice. Ako embrion pukne usled širenja, mogu nastati infekcije i unutrašnja krvarenja.

Ovo stanje će uglavnom propratiti jaki bolovi, a često je potrebna i hitna hirurška intervencija. Danas se ova procedura najčešće obavlja laparoskopskim putem, kako bi se uklonila oplođena jajna ćelija. U ozbiljnijim slučajevima, ipak se vrši klasična operativna procedura, a rezultat može biti i uklanjanje jajovoda.

Simptomi vanmaterične trudnoće

Na samom početku, vanmaterična trudnoća se neće razlikovati od regularne. Blagi simptomi neće odstupati od ranih simptoma koje svaka trudnica može da očekuje početkom prvog trimestra. Ipak, uskoro će se pojaviti neočekivane promene, koje mogu podsećati na simptome upale jajnika ili ranog pobačaja: intenzivan bol u abdomenu, bolni grčevi, vaginalno krvarenje, mučnina i povraćanje, vrtoglavica i glavobolja…

Vaginalni ultrazvučni pregled može biti presudan za postavljanje prave dijagnoze. Rana dijagnostika uključuje upotrebu testa za trudnoću, odnosno testiranje nivoa hormona trudnoće - beta HCG. Ukoliko su vrednosti ovog hormona izrazito povišene, a ultrazvučnim pregledom se ne može locirati promena u materici, lekar će posumnjati na ektopičnu trudnoću. Blagovremena dijagnoza omogućava ranu intervenciju, čime se sprečava razvoj daljih zdravstvenih komplikacija.

Ako menstrualni ciklus izostaje, a ne pojavljuju se dodatni simptomi trudnoće, obratite se ginekologu. Postoji mogućnost da je do oplođenja jajne ćelije zaista došlo, ali je ona “zalutala” na svom putu.

Trudnoća nakon vanmaterične trudnoće

Savet je da sačekate sa planiranjem trudnoće ako ste upravo izlečili upalu jajnika ili ste se dugo borili sa infekcijom. Polno prenosive bolesti takođe mogu izazvati nastanak ožiljačnog tkiva (priraslica), te bi trebalo koristiti neki vid zaštite. Ako ste prošli kroz vanmateričnu trudnoću, lekar će vas najverovatnije posavetovati da sačekate par meseci pre nego što opet probate da ostanete u drugom stanju.

Ukoliko se vanmaterična trudnoća na vreme otkrije, nekada je moguće izbeći hiruršku intervenciju, uz primenu odgovarajuće terapije. Ako je operacija ipak neophodna, svakako će vam biti potreban određeni period za postoperativni oporavak.

Međutim, važno je napomenuti da je regularna trudnoća nakon vanmaterične moguća. Vodite računa da svom telu date dovoljno vremena da se oporavi i možete ponovo početi da planirate trudnoću. Preporuka je da sačekate da prođu barem tri menstrualna ciklusa, kako bi se telo oporavilo i pročistilo. Naravno, redovne lekarske kontrole su i dalje obaveza, a lekaru se obratite svaki put kada posumnjate na infekciju. Stanje jajovoda u velikoj meri utiče na vaše šanse da ostvarite zdravu trudnoću.

Ukoliko ste već prošli kroz bolna iskustva kao što su spontani pobačaji, nepovoljni nalazi dabl i tripl testa, ako je vaša porodična anamneza opterećena bolestima koje pogađaju reproduktivne organe - lekar će vam sigurno preporučiti i prenatalno testiranje. U pitanju je neinvazivna, pouzdana i bezbedna metoda kojom se može utvrditi prisustvo hromozomskih abnormalnosti i otkriti pol bebe. Moj prenatalni test moguće je obaviti već od desete nedelje trudnoće, a otkriva prisustvo ili odsustvo najčešćih trizomija - Daunov, Edvardsov i Patauov sindrom. Dovoljno je uzorkovati samo malu količinu majčine venske krvi i rezultati stižu već nakon par dana. Ukoliko rezultat pokaže da aneuploidije nisu detektovane, možete nastaviti da bezbrižno uživate u svojoj trudnoći.

Preporuka stručnjaka jeste da vodite računa, pažljivo pratite simptome i adekvatno izlečite svaku potencijalnu infekciju. Na ovaj način ćete sprečiti stvaranje ožiljačnog tkiva, te ćete smanjiti verovatnoću za nastanak vanmaterične trudnoće. Ako je test za trudnoću pozitivan, ali osećate neprijatne simptome, bol i krvarenje, odmah zatražite lekarsku pomoć. Pravovremena reakcija može vam spasiti život!

(S. Stanković)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.