fbpx
rak pluca

U Srbiji od raka pluća godišnje umre 4.600 ljudi

Rak pluća je najčešći i najsmrtonosniji rak u Srbiji i svetu, godišnje u zemlji 6.500 osoba oboli, a na žalost njih više od 4.600 izgubi bitku sa tom opakom bolešću.

Prema statistici, Srbija zauzima drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine, saopštilo je danas Udruženje za borbu protiv raka pluća, a u susret 1. avgustu, Svetskom danu borbe protiv raka pluća.

Iz Udruženja su izrazili nadu da će se ta statistika promeniti, pre svega prevencijom, kao i ranim otkrivanjem i lečenjem većeg broja pacijenata na imunološkim i ciljanim terapijama.

Od prošle godine u Srbiji je omogućeno lečenje pacijenata savremenim terapijama, kupljeni su nedostajući brohnoskopi, a u najskorije vreme, po prvi put Klinika za pulmologiju UKC Srbije, dobiće najmoderniji CT aparat koji će značajno ubrzati ranu i kontrolnu dijagnostiku obolelih.

Profesorka Violeta Mihailović Vučinić ističe da je Klinika za pulmologiju UKC Srbije vodeća ustanova za lečenje raka pluća u Srbiji sa više od 4.000 pacijenata godišnje.

"Svaki četvrti pacijent koji uđe u Kliniku ima karcinom pluća. Međutim, zbog epidemije korona virusa, veliki broj novih pacijenata je kasno dijagnostifikovan, čime su smanjene mogućnosti za dobre prognoze izlečenja. Kako je većina zdravstvenih kapaciteta bila fokusirana na lečenje kovid pacijenata, imali smo mnogo neotkrivenih, odnosno kasno otkrivenih pacijenata sa rakom pluća", rekla je Mihailović Vučinić.

Istakla je da su apeli struke i udruženja pacijenata urodili plodom, nadležni su prepoznali problem i nabavili najsavremeniji CT aparat koji će se prevashodno koristiti za dijagnostiku raka pluća.

"Mogu da kažem da će po prvi put od osnivanja, Klinika za pulmologiju dobiti svoj CT aparat, koji će doprineti znatno bržoj dijagnostici pacijenata. U pitanju je najmoderniji 128 slajsni skener, pri kraju su neophodni građevinski radovi u delu zgrade potrebni za instalaciju skenera i očekujemo da će za dve sedmice aparat biti spreman za prijem prvih pacijenata", navela je Mihailović Vučinić.

Novi CT aparat na Klinici će omogućiti znatno bržu dijagnostiku, jer je vreme otkrivanja u lečenju raka pluća najvažnije.

Olja Ćorović iz Udruženja "Punim Plućima" kaže da rani pregled i dijagnostika spasavaju život i pozvala je sve da se, ukoliko osete simptome, odmah jave lekaru.

"Rak pluća neće nestati i od njega se ne možemo distancirati, što je i slogan naše kampanje u 2021. godini "Sa njim nema distance". Pored toga, kao udruženje, sprovodimo i aktivnosti sa nadležnim zdravstvenim institucijama, kako bi se što većem broju pacijenata omogućile imunološke i ciljane terapije sa ciljem da svaki pacijent odmah po uspostavljanju dijagnoze dobije neophodnu terapiju", kaže Ćorovićeva.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

 

hrskavi svet 460x600

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

sinhro logo

pancevo jooble