Zagađenje vazduha: Odlučujući faktori za izbor idealnog jonizatora za životni prostor -
zagadjenje vazduha pancevo, jonizatori vazduha

Zagađenje vazduha: Odlučujući faktori za izbor idealnog jonizatora za životni prostor


Svedoci smo sve dramatičnijih podataka o zagađenju vazduha u gradovima širom Srbije. U pojedinim gradovima kao što je Pančevo ovaj problem je prisutan već godinama i ovaj grad već duži period beleži prekoračenje granične vrednosti zagađenja vazduha.

Osim Pančeva veća zagađenost vazduha od dozvoljene zabeležena je i u Beogradu, Valjevu, Smederevu, Užicu, Nišu, Boru, Obrenovcu i Kraljevu. Stručnjaci upozoravaju da je Srbija zemlja sa najzagađenijim vazduhom u Evropi, a za njom slede BiH i Severna Makedonija.

Tek kada su podaci postali zabrinjavajući, a sve to u jeku pandemije korona virusa, postali smo svesni rizika po naše zdravlje i počeli da razmišljamo u smeru zaštite životne sredine, češće i intenzivnije dezinfekcije i podizanja stepena higijene u javnim prostorima na viši nivo. Postavlja se pitanje kako se zaštititi od nevidljivih čestica koje su zaslužne za mnoga oboljenja. Kako prečistiti vazduh u zatvorenom prostoru u kojem provodimo najviše vremena?

Šta je to jonizacija?

Jonizacija je proces stvaranja jona u prirodi s tim da je u gradskim sredinama i mestima gde ima industrije odnos negativnih i pozitivnih jona narušen. Kada se u prirodi sprema oluja i nevreme tada se stvara veliki broj pozitivnih jona koji deluju na čoveka tako da se oseća iscrpljeno, umorno, ošamućeno, razdražljivo i da ima glavobolju. Dejstvo negativnih jona osećamo upravo nakon oluje i oni nam donose prijatan osećaj i dobro raspoloženje. Dakle, u urbanim sredinama u kojima vlada zagađenje vazduha pozitivni joni loše deluju na nas. Ono što nam je potrebno je da se joni dovedu u balans, ali to u gradskim sredinama nije moguće da se desi samo od sebe prirodnim putem.

Jedini spas za prečišćavanje vazduha i stvaranje negativnih jona koji poništavaju loše dejstvo zagađenih čestica, dima cigarete i pozitivne jonizacije koju stvaraju razni elektronski aparati,  telekomunikacioni predajnici itd. je investiranje u dobar jonizator. Kada je u pitanju jonizator vazduha koji ćete odabrati za svoj dom, vodite se time da treba da ima takav režim rada koji će stvoriti mikroklimu kakva se može naći na planinama, u šumama, zatim pored vodopada, mora i sl. To se postiže stvaranjem i generisanjem negativnih jona.

Da li je vazduh u zatvorenom prostoru zagađen?

Napolju je vazduh najzagađeniji ujutro i uveče jer je tad prisustvo čađi i PM čestica najveće. Time što ćete zatvoriti prozore nažalost niste zaštićeni. Naprotiv - vazduh u zatvorenim prostorijama, odnosno u našim stanovima, zagađeniji je od onog spolja. U zgradama od armiranog betona posebno je visoka koncentracija pozitivnih jona. U našem životnom prostoru obitavaju čestice koje su veoma opasne po zdravlje ljudi.

Pad imuniteta i razne “bolesti novog doba” (nesanice, nervoze, depresivna stanja, manjak koncentracije) takođe su povezani sa zagađenim vazduhom i narušenom koncentracijom jona. Kad dodamo svemu tome i mikrobe i viruse shvatamo da ni kod svoje kuće nismo bezbedni i da nam je potrebno nešto što će ukloniti sve ove opasnosti.

Šta treba da ima idealan prečišćivač vazduha?

Idealan prečišćivač vazduha treba da ima filtere koji imaju dejstvo protiv bakterija, virusa, bacila, uklanjaju prašinu i neprijatne mirise pritom osvežavajući i vlažeći vazduh. Prečišćivač za koji bi trebalo da se odlučite mora imati funkciju pomoću koje eliminiše alergene ali i deluje protiv otrovnih gasova, kiselina i isparenja kojih nismo ni svesni da postoje u našem domu. Uz to, treba da ima već spomenutu funkciju generisanja negativnih jona.

Osobe koje imaju malu decu, kućne ljubimce, ljudi koji žive u urbanim sredinama, osobe koje pate od astme, bronhitisa i drugih disanih tegoba i osobe koje pate od raznih alergija - na grinje, kućnu prašinu, buđ, polen i sl. trebalo bi da u svom domu imaju jedan takav aparat koji prečišćava vazduh i proizvodi veliku količinu negativnih jona. Na taj način udisaće bezbedan vazduh i obezbediti svojim najbližima i sebi bolje zdravlje i kvalitetniji život. Investicija u dobar prečišćivač-jonizator investiranje je u zdravlje.

(Lj. Bugarin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv program

RADIO K-013 PLAY

RADIO K-013 PLAY uživo

meridian1500

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

meridianApsolutnih100

pancevox

pancevo jooble

Domaci recepti