Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zašto se tokom noći javljaju bolni grčevi u nogama? - | K-013 Portal
grcevi u nogama

Zašto se tokom noći javljaju bolni grčevi u nogama?Od grčeva u nogama tokom noći pati čak 60% ljudi, a kako bi se predupredila ova neprijatna pojava, važno je znati uzroke koji izazivaju neprijatne bolove.

Najnovijim istraživanjima utvrđeno je da postoje različiti faktori koji utiču na stvaranje grčeva u nogama, poput: -savremenog načina života, nedovoljne fizičke aktivnosti, zamora, promene godišnjih doba, lošeg spavanja, dehidratacije, zamora, piše portal Novi.

Ne istežete se dovoljno

Neka istraživanja su zaključila da je glavni krivac za nastanak grčeva savremeni način života. Naime, naši preci su provodili mnogo vremena u čučnju, položaju koji je veoma pogodan za protezanje nogu i mišića, dok se danas vrlo retko nalazimo u tom položaju osim kada treniramo.

Istraživanja su takođe dokazala da previše sedenja negativno utiče na mišiće i tetive, što može dovesti do grčenja.

Nezgodan položaj tokom spavanja

Neki istraživači primetili su da tokom spavanja na stomaku držimo noge ispruženim, što može dovesti do grčenja mišića, jer kad su noge dugo u ovom položaju, čak i mali pokreti mogu izazvati grč.

Promena godišnjih doba

Jedno istraživanje je pokazalo da se grčevi noću češće javljaju tokom leta nego preko zime, pa su naučnici došli do zaključka da se grčevi mogu pojačavati sa smenjivanjem godišnjih doba.

Još jedna činjenica koja ide u prilog ovom zaključku je ta da su grčevi mišića povezani sa problemima koji se tiču nerava, a ne poremećajima mišića.

Dehidratacija

Jedan od uzroka grčeva u mišićima svakako može biti dehidratacija, tvrde stručnjaci. Dehidratacija može podstaći neravnotežu elektrolita u krvi, što može biti jedan od pokretača nevoljne kontrakcije mišića.

Nedostatak minerala

Nedostatak minerala kao što su kalcijum, magnezijum i kalijum, mogu prouzrokovati grčenje mišića jer svaki od ovih mikronutritijenata pomaže u održavanju ravnoteže u organizmu. Usled nedostatka čak jednog od njih, mogu nastupiti grčevi.

Stajanje

Ljudi koji provode mnogo vremena u stojećem položaju su pod većim rizikom da dožive grčeve, za razliku od onih koji sede.

U stojećem položaju krv i voda odlaze u donji deo tela, što može dovesti do neravnoteže u organizmu i povećati pritisak na mišiće i tetive.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.