Znate li da naučnici mogu da predvide smrt? Evo kako… -

Znate li da naučnici mogu da predvide smrt? Evo kako…montekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Lekari već sada mogu da predvide rizik od smrti pacijenta u sledećoj godini, na osnovu pokazatelja kao što su krvni pritisak i nivo holesterola.

Nemački naučnici razvili su test krvi kojim se mogu utvrditi rizici smrti u narednih 10 godina. Grupa stručnjaka Instituta za biologiju „Mek Plenk“ sprovela je studiju u kojoj je učestvovalo 44.000 ljudi, uzrasta između 18 i 109 godina, prenosi B 92.

Procenili su rizik od smrti dobrovoljaca na osnovu takozvanih opšteprihvacćenih faktora, uključujucći indeks telesne mase, krvni pritisak, nivo holesterola, konzumiranje alkohola, pušenje i verovatnocću da se razviju karcinom ili srčane bolesti. Istraživanje je trajalo 16 godina, a za to vreme umrlo je ukupno 5.512 učesnika.

U uzorcima krvi stručnjaci su tražili metaboličke biomarkere. Prema rezultatima studije, objavljene u časopisu „Nejčr komjunikejšn“, identifikovano je 14 biomarkera u krvi koji ukazuju na velike šanse za dug život. Prema njima su naučnici procenili rizik od smrtnosti ostalim učesnicima.

Analiza ovih karakteristika pokazuje da je 83 odsto biomarkera tačno u predviđanju da li će osoba umreti u narednih 10 godina, piše Sputnik. Naučnici sada planiraju da testiraju svoje rezultate u narednim studijama i nadaju se da cće ova studija sa svojim rezultatima jednog dana da uvede testove krvi, koji će da pomažu u kontroli lečenja pacijenata.

(Sputnjik)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.