fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

zombing u vezi

Imate li ideju šta znači ZOMBING u vezi?

Ako je partner naglo prekinuo komunikaciju i nestao iz vašeg života, a zatim ponovno pokušao da oživi ‘mrtvu’ vezu, upravo vam se dešava „zombing“.

„Ghosting“, već poznati pojam, koristi se kada partner bez ikakvog upozorenja ili objašnjenja nestane iz vašeg života kao „ghost“ ili duh. Međutim, „zombing“ ide korak dalje. Partner koji vas je iznenada napustio, mogao bi da se opet pojavi u vašem životu, piše 24sata.hr.

Partnerovo ponovno pojavljivanje može biti slučajno kao i njihov odlazak. To može da podrazumeva tekstualnu poruku u kojoj pita kako ste ili zahtev za prijateljstvom na društvenim mrežama ili lajk na objavi. Ako je vaš partner naglo prekinuo komunikaciju, a zatim pokušao da oživi „mrtvu“ vezu, doživljavate zombing.

Prema psihologu Džejmi Cukerman, „zombiji“ se dele u dve glavne kategorije: oni koji su svesni šta su učinili i oni koji nisu.

Ako vam se to dogodi, evo nekoliko saveta kako da se nosite s tim:

1. Ne tražite opravdanja za partnera

Nemojte tražiti opravdanja za takvo ponašanje. Priznajte sebi da ste bili zombirani. Kad se suočite s tim, možete da odlučite šta ćete učiniti s tim i tako sprečiti da partner manipuliše s vama.

2. Dobro razmislite da li želite ponovo da se povežete

Cukerman smatra da ponovno povezivanje treba da bude opcija samo ako partner prvo prizna svoj nestanak. Mora jasno da artikuliše razloge zbog kojih je to učinio i mora da pokaže kajanje. Tek tada bi trebalo da razmislite o ponovnom uspostavljanju veze.

3. Pripazite na „okidače“

Iznenadni odlazak partnera može da prouzrokuje osećaj bezvrednosti ili neželjenosti što može da pokrene reakciju traume. Tada se može javiti i potreba za vezanošću s bilo kim ko se pojavi u vašem životu, što daje veću verovatnoću da prihvatite zombiranje.

4. Postavite granice

Bez obzira da li odlučite da ponovo prihvatite partnera ili ne, trebate da postavite jasne granice. Ako odlučite da ponovo uđete u vezu, dobro bi bilo da jasno definišete šta želite i šta više nećete tolerisati. Ako ne želite da oživite vezu, granice uključuju da ne odgovarate na poruke ili zanemarite bilo kakav kontakt.

5. Budite iskreni prema sebi

Ako se partner ne izvini, ne pokaže grižu savesti ili ne preuzme odgovornost, a vi ga svejedno primite nazad, nemojte lagati sebe šta se događa. Ova vrsta odnosa može da funkcioniše samo za neke ljude koji ne očekuju vezu. Najgore što ovde možete da uradite jeste da se nadate da će ovog puta biti drugačije – jer neće.

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.