fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

akumulator, akumulator na automobilu

Možete sami da utvrdite kada vam je akumulator u kolima pri kraju životnog veka

Jedna od najvažnijih komponenti za funkcionisanje automobila je svakako akumulator, a kako proveriti kada akumulator slabi moglo bi zanimati gotovo svakog vozača.

Nivo baterije možete proveriti parkiranjem automobila u mraku ispred zida, isključivanjem motora i uključivanjem kratkih svetala. Ako svetlo nakon kratkog vremena postane tamnije, akumulator slabi, piše HAK Revija.

Naravno, akumulator uvek možete da proverite i voltmetrom, ali on nije deo alata i uređaja u svakom prosečnom domaćinstvu.

Posebno pripazite i kod zaključevanja vozila, ukoliko zaboravite da ugasite svetla ili ne zaključate vrata, kod nekih modela vozila ostaće vam svetlo u unutrašnjosti.

Tehnički savetnik u Hrvatskom autoklubu Marin Morava objašnjava da akumulatori manjeg kapaciteta kod, na primer, benzinskih motora ako prenoće sa uključenim osvetljenjem putničkog prostora mogu da se isprazne do nivoa da idući dan više nije moguće pokrenuti motor, što je zapravo i najčešći problem.

Najčešće će ovaj problem obuhvatiti akumulatore vozila koji su stariji od dve godine i zbog većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja smanjen im je kapacitet.

Starija vozila su najčešće opremljena jednom rasvetnom lampicom putničkog prostora od 5W pa do vozila koja imaju tri sekcije osvetljenja u prednjem putničkom delu prostora, a opremljenija vozila mogu imati i osvetljenje zadnje klupe i putničkog prostora, tipa karavanska vozila, što znatno povećava broj lampica pa umesto jedne bude ih pet.

Problemi s pokretanjem motora mogu nastupiti već nakon povratka vozilu nakon petog sata rada istih lampica u stanju mirovanja. Ostaće nešto struje u vozilu, ali je to nedovoljno da startujete motor.

Ako vozilo nije moguće pokrenuti radi prepoznatljivih simptoma praznog akumulatora preporuka je kontaktirati pomoć na putu i zatražiti stručan savet.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.