Šest načina da pojednostavite selidbu u novi stan -
selidba, novi stan

Šest načina da pojednostavite selidbu u novi stanmontekristo 0507


Selite se u drugi stan, kupili ste novi nameštaj, znate datum preseljenja, ali kad pomislite na pakovanje, transport, raspakivanje unervozite se jer ne znate odakle da krenete?

Tačno je da selidba predstavlja veliki izazov za celu porodicu, međutim, ne mora sve biti toliko teško. Postoje načini da se ceo proces pojednostavi, te da preseljenje ne bude razlog za glavobolju.

Predlažemo vam 6 načina tj. korisnih saveta koji će vam pomoći da se sa što manje stresa i komplikacija preselite u drugi stan i započnete svoj novi život.

Angažujte agenciju za selidbe

Pre nego što počnete sa pakovanjem, planiranjem i čišćenjem, možda je najbolje da odlučite hoćete li se seliti samostalno ili uz pomoć agencije. Ova odluka u velikoj meri može odrediti čitav tok vaše selidbe. Zbog toga je veoma važno da sagledate svoje potrebe i mogućnosti i da u skladu sa svojim afinitetima i budžetom na vreme rešite ovo pitanje. Samostalna selidba ima svojih prednosti, ukoliko ste jedna od onih osoba koje u svakom trenutku moraju imati sve pod svojom kontrolom. Kada se selite sami to znači da sami određujete tok pakovanja, transporta, način na koji se vaše stvari pakuju, vreme selidbe i slično.

Sa druge strane,pouzdana agencija za selidbe sa iskustvom u transportu, ali i pakovanju i raspakivanju stvari ukoliko vam je to potrebno, može i te kako da ubrza i olakša vam ceo proces. U suštini, možete koristiti samo usluge transporta nameštaja s jedne adrese na drugu, ali i mnogo više od toga ako vam to kućni budžet dozvoljava. Naime, mnoge agencije za selidbe nude usluge pakovanja, montaže i demontaže nameštaja, pa i odnošenja i otkup starog nameštaja koji ne želite u svom novom stanu.

Ukoliko se odlučite da se selite uz pomoć profesionalaca, dobro se raspitajte kojoj firmi ćete poveriti svoje stvari. Nemojte birati one koje najjeftinije naplaćuju usluge, već onu koja će vas preseliti bez ijednog polomljenog ili izgubljenog predmeta.

Napravite dobar plan i raspored

Jeste li već čuli za onu frazu: organizacija je pola posla? Možda vam pravljenje plana i rasporeda seilidbe deluje kao bespotrebno trošenje dragocenog vremena, međutim, verovali ili ne, to je upravo ono što će vam uštedeti vreme. Ako znate tačan datum preseljenja, onda je već u samom početku organizacija lakša.

Spakujte sva važna dokumenta u jednu fasciklu

Važne stvari na prvom mestu – dokumentacija! Pripremite fasciklu od tvrdog kartona i u nju spakujte sve važne dokumente. Pasoši, zdravstvene knjižice i lekarska evidencija, vozačke dozvole, izvodi iz matične knjige rođenih za sve članove porodice, venčani list i slično. Uštedećete svoje vreme i energiju i dok se pakujete i kad dođe trenutak za raspakivanje. Ne morate da razmišljate u kojoj kutiji je završio neki dokument, jednostavno ih sve spakujte zajedno i poštedite sebe nepotrebne glavobolje.

Napravite listu stvari koje treba spakovati

Najbolji način da osigurate da ništa ne izgubite ili ne zaboravite u toku selidbe jeste da napravite plan pakovanja sa spiskom stvari koje treba spakovati. Možete organizovati pakovanje po sobama, tj. napraviti spisak za svaku prostoriju posebno. Iako zvuči kao ne baš zanimljiv posao, pravljenje liste će vam se višestruko isplatiti.

Pripremite kutije i nalepnice

Pošto napravite spisak stvari koje ćete spakovati, organizujte sve te kućne predmete koristeći sistem etiketiranja. Bez obzira na to da li ćete svaku kutiju označiti nalepnicom u posebnoj boji ili pak zapisivanjem onoga što se u njoj nalazi, ovo će definitivno olakšati vašu selidbu. Dovoljno je da kutije sa oznakom kuhinja unesete u svoju novu kuhinju umesto u spavaću sobu, pa ste već značajno uštedeli vreme prilikom raspakivanja.

Počnite s pakovanjem na vreme

Spisak stvari je tu, kutije, nalepnice – sve je spremno, a vama se čini da imate vremena. Nemojte se prevariti i upasti u sopstvenu klopku. Poštedite sebe stresa zbog vremena koje ističe. Idealno bi bilo spakovati se par nedelja unapred, zar ne? Međutim, to baš i nije izvodljivo jer i dalje živite u svojoj kući. Najbolja stvar koju možete uraditi jeste da spakujete one stvari bez kojih možete živeti par nedelja, pa čak i meseci. To su stvari poput sezonskih ukrasa, zimske odeće u letnjem periodu (i obratno), ne tako bitnih kuhinjskih naprava, knjiga, diskova, porodičnih albuma, dodatnih posteljina i slično.

Neka nespakovane ostanu samo osnovne stvari i predmeti. Ovaj sistem pakovanja može nam pokazati bez čega sve možemo živeti mesecima, a možda i zauvek. Što nas dovodi do sledećeg saveta.

Oslobodite se suvišnih stvari

Odličan način da selidbu pojednostavite jeste da raščistite svoj dom i konačno raskrstite sa svim onim predmetima koje godinama niste koristili (i sva je prilika da ni u budućnosti nećete). Krenite od garaže i potkrovlja, jer se po nepisanom pravilu ove prostorije “porodični magacini”. Ako još čuvate bebi opremu svojih tinejdžera, skije ili ronilačko odelo ili pak pokvarene uređaje koje ste planirali nekad popraviti, znate šta vam je činiti.

Neke predmete možete prodati, neke pokloniti, a odeću koju ne nosite dati nekoj humanitarnoj organizaciji. Kada je u pitanju nameštaj, poput ormara, komodi, pa čak i čitave kuhinje koje ne želite preseliti u novi stan, možete kontaktirati agencije koje po povoljnoj ceni vrše odnošenje starog nameštaja, a one komade od vrednosti čak i otkupljuju.

Otkažite/zakažite svoje Internet i tv usluge

Pozovite svoje internet provajdere, kao i tv operatere i obavestite ih o promeni svoje adrese. Postarajte se da sve usluge na staroj adresi otkažete dan nakon selidbe, te da zakažete sve što vam je potrebno na novoj adresi. Tako ćete sebe poštedeti plaćanja duplih računa, a pritom sve vreme imati Internet i televiziju.

Spakujte torbu sa najpotrebnijim stvarima

Na kraju, ne zaboravite da spakujete torbu sa osnovnim stvarima koju ćete imati uz sebe tokom selidbe. Dobra ideja je da se spakujete kao za vikend-odmor: nekoliko komada odeće, neophodan toaletni pribor, punjače za telefone i slično. Tako nećete morati da kopate po kutijama i torbama u potrazi za peškirom ili četkicom za zube prvog dana u vašem novom stanu.

Još jedna korisna stvar jeste pakovanje “kutije za dobrodošlicu”. Poželite svojoj porodici i sebi srećan početak u novom domu tako što ćete spakovati hranu, sapune, toaletni papir i možda neku sitnicu koja za vas simbolizuje dom. Ovo je definitivno korak koji će olakšati raspakivanje i završetak vaše selidbe.

(S. Stanković)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.