Film "Prohujalo s vihorom" uklonjen sa HBO servisa zbog rasizma -
film, prohujalo s vihorom, HBO, uklonjen, rasizam, najnovije vesti

Film "Prohujalo s vihorom" uklonjen sa HBO servisa zbog rasizmamontekristo 0507


Čuveni film "Prohujalo s vihorom" koji, između ostalog, opisuje ropstvo i američki građanski rat, više ne može da se nađe na spisku filmova HBO Maks.
Film je iz biblioteke ovog servisa skinut usled masovnih protesta koji su se raširili po celoj Americi, a nakon ubistva Džordža Flojda, nenaoružanog Afroamerikanca, tokom policijskog hapšenja.

Film iz 1939. godine, koji govori o ljubavnoj priči Skarlet O'Hare i Reta Batlera u vreme Američkog građanskog rata, mnogi smatraju kinematografskim klasikom i predstavlja jedan od najpopularnijih filmova ikada snimljenih. Međutim, film je takođe neverovatno kontroverzan. Film prikazuje ropstvo, Afroamerikance i građanski rat.

Portparol kompanije HBO Maks, koji je poput CNN-a u vlasništvu Vorner medija, rekao je da je "Prohujalo s vihorom" proizvod svog vremena i prikazuje neke etničke i rasne predrasude koje su, nažalost, bile uobičajene u američkom društvu.

"Ti rasistički prikazi tada su bili pogrešni i danas su pogrešni. Smatrali smo da bi zadržavanje tog naslova bez objašnjenja i otklon od tih prikaza bilo neodgovorno", rekao je on, prenosi CNN bizbis.

Dodao je da će se, kada se film vrati u HBO Maks, vratiti "diskusijom o njegovom istorijskom kontekstu kao i o jasnom otklonu od samih prikaza u filmu. Navodi i da će biti predstavljen "kako je prvobitno stvoren", jer bi u suprotnom moglo da se tvrdi da "ove predrasude nikada nisu postojale".

"Ako želimo da stvorimo pravedniju i inkluzivnu budućnost, prvo moramo da priznamo i razumemo našu istoriju", poručio je.

Povod uklanjanja je bio članak u LA tajmsu Džona Ridlija, Oskarom nagrađenog scenariste za ostvarenje "12 godina ropstva", u kom je za film "Prohujalo sa vihorom" rekao da je to "film koji, kad se zanemare horori ropstva, pravi pauze samo kako bi predstavio najbolnije stereotipe tamnoputih ljudi".

(B92)

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.