Srpski filmovi na festivalu u Trstu -

Srpski filmovi na festivalu u Trstumontekristo 0507


pancevo, beograd, novi sad

Na Filmskom festivalu u Trstu, vodećoj manifestaciji posvećenoj kinematografijama Centralne i Istočne Evrope, koji će biti održan od 17. do 23. januara, biće prikazana brojna srpska ostvarenja, kao i srpske manjinske koprodukcije.

U takmičarskom programu dugometražnih igranih filmova biće prikazana „Asimetrija“ Maše Nešković i rumunsko-srpska koprodukcija „Ivana Grozna“ autorke Ivane Mladenović.

Film „Asimiterija“ je i manjinska italijanska koprodukcija, a projekat tog filma učestvovao je prošle godine u programu „This is IT!“ koprodukcionog marketa „When East Meets West“ (WEMW) upravo u Trstu.

Van konkurencije će biti prikazane i dve srpske manjinske koprodukcije „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine i „Rounds“ Stefana Komandareva.

Takođe, kao specijalna projekcija klasičnog filma biće upriličena projekcija „W. R. – Misterije organizma“ velikana jugoslovenskog i srpskog filma, pokojnog Dušana Makavejeva.

Deo takmičarskog programa kratkometražnih filmova je i zapaženo ostvarenje „Mi smo videli leto“ mladog Nikole Stojanovića.

U programu „Art & Sound“ biće prikazani i film „Slučaj Makavejev: Proces u bioskopskoj sali“ Gorana Radovanovića i srpska manjinska koprodukcija, biografski dokumentarac „Tusta“ Andreja Korovljeva.

U ovogodišnje izdanje pomenutog koprodukcionog marketa uvršten je i projekat srpskog igranog filma „1970“ reditelja Darka Lungulova.

Za ovogodišnje 31. izdanje bilo je prijavljeno ukupno 338 projekata iz 55 zemalja, što je rekordan broj prijava do sad, a odabrana su 22 projekta u fazi razvoja, 12 igranih i 10 dokumentarnih.

Očekuje se dolazak 500 filmskih profesionalaca iz više od 40 zemalja.

(Tanjug, foto: KomunikArt)

Tags: ,

Šerujte ovu vest na vaše profile i tako pomozite da opstanemo. Unapred zahvalni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.