fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

ostaci hrane, folija, umotavanje u foliju

Zašto ostatke hrane nikad ne bi trebalo da umotavamo u aluminijumsku foliju?

Ostaci hrane u frižideru obično mogu da stoje tri do četiri dana ako su dobro zatvoreni i odloženi.

Za većinu ljudi prekrivanje tanjira aluminijskom folijom i stavljanje na policu frižidera je najbrži i najjednostavniji način čuvanja hrane, ali to je ujedno i način da se izložite opasnosti.

Kao što je nama potreban vazduh za disanje, bakterije ga koriste za razmnožavanje. Neke bakterije poput stafilokoka i Bacillusa cereusa, koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koje ne uništavaju visoke temperature kuvanja. Ako se topli obrok ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterije mogu brzo da narastu.

Korišćenje aluminijske folije za prekrivanje hrane ponekad može da predstavlja isti rizik jer ne uklanja u potpunosti hranu sa vazduha.

ostaci hrane, folija, umotavanje u foliju

„Kad je vazduh prisutan, bakterije brže rastu pa je nužno nabaviti odgovarajuće posude za čuvanje hrane i na pravilan način je odložiti“, kaže dijetetičarka Lindzi Malone.

Njeno zlatno pravilo za čuvanje ostataka je da ih uvek stavite u plitke i hermetički zatvorene posude kako biste ubrzali proces hlađenja i sprečili razvoj bakterija u hrani.

Mlečni i mesni proizvodi posebno su skloni rastu bakterija. Bacite svu hranu koja je stajala duže od nekoliko sati na sobnoj temperaturi.

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.