Festival filmske režije od 16. do 21. septembra u Leskovcu
liffe leskovac, festival filmske rezije leskovac

Festival filmske režije od 16. do 21. septembra u Leskovcu

montekristo 0507


Internacionalni festival filmske režije „LIFFE“ održaće se 14. put od 16. do 21. septembra u Leskovcu, otvoriće ga najnoviji film Srđana Dragojevića – „Nebesa“, najavljeno je danas na konferecniji za medije u Kombank Dvorani.

Umetnički direktor festivala, filmski reditelj Darko Bajić, naveo je da će novo izdanje filmske smotre biti posvećeno pitanjima autorske egzistencije, profesionalizacije rada, novih tehnologija, a pokrenuće i važne teme kao što je zaštita autorstva reditelja i autonomija filma.

Bajić je najavio i omaž nedavno preminulom dugogodišnjem selektoru LIFFE-a Milanu D. Špičeku, koji je ostavio neizbrisiv trag u samoj postavci ovog festivala u Leskovcu.

Selektor ove godine je afirmisani režiser Bojan Vuletić, nedavno nagrađen „Srcem Sarajeva“ za mini seriju „Porodica“ na Sarajevo film festivalu 2021.

Na programu će biti prikazana filmska dela „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, „Živ čovek“ Olega Novkovića, „Oaza“ Ivana lkića (srpski kandidat za nagradu Oskar 2022), hrvatska melodrama „Tereza 37“ Danila Šerbedžije, kao i hrvatska drama „Plavi cvijet“ Zrinka Ogreste, predstavljena ove godine na Paliću.

Selektor je izdvojio premijeru takođe hrvatskog ostvarenja „Murina“ Antoanete Alamat Kusijanović, od koje se mnogo očekuje, kao i zanimljiv omnibus iz nekoliko kratkih filmskih priča „Čisto ljudski“ Igora Ivanova (Severna Makedonija).

Festival će zatvoriti „Nečista krv – greh predaka“ Milutina Petrovića, koja u bioskopima širom Srbije i regiona ima više od 60.000 gledalaca, a prikazana je na festivalima Palić, Dunav fest u Smederevu, Filmski susreti u Nišu.

U selekciji se nalaze i „Tabija“ Igora Drljače (BiH), ali i slovenački filmovi „Zastoj“ Vinka Moderndorfera i „Sanremo“ Miroslava Mandića (koprodukcija sa Italijom).

Poznato je već da je dobitnik nagrade „Živojin Žika Pavlović“ ove godine renomirani filmski reditelj Goran Marković, koji se time pridružuje čitavoj eliti prethodnih laureata: Slobodan Šijan, Emir Kusturica, Rade Šerbedžija, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac, Bogdan Diklić.

Veoma je bogat i prateći program festivala, u kome će biti organizovani susreti – tribine sa glumcima u vidu njihovih portreta „U krupnom planu“, gde će gostovati Ljubomir Bandović i Marko Janketić.

Festival LIFFE će prirediti i nekoliko sadržajnih izložbi – postavka fotografija „40 godina filma „Majstori, majstori!“ Maje Medić (Narodni muzej Leskovac), „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970“ (Galerija LKC), i u Holu LKC – „Zemlja bogova“, „Niko nije savršen – Milan D. Špiček“ i „Godine LIFFE-a“.

Zanimljvosti za filmske sladokusce će biti napretek kao što je onlajn predavanje slavnog scenografa Miljena Kreke Krakovića – „Scenografija u igranom filmu“, a biće prikazan i dokumentarni film o njemu „Kreka: Lovac na snove“ Slobodana Ivetića (2021).

Film koji je trenutno u montaži „Trag divljači“ Nenada Pavlovića, sina Živojina Pavlovića, imaće svoje predstavljanje, a hrvatski scenarista i režiser Ognjen Sviličić će držati onlajn predavanje „Antropološki pristup pisanju scenarija“.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.