Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Izložba slika Vuka Vučkovića u galeriji Progres u Beogradu - | K-013 Portal

Izložba slika Vuka Vučkovića u galeriji Progres u Beogradu

Do 29. maja u galeriji Progres (Knez Mihailova 27) publika će imati priliku da poseti izložbu apstraktnih slika istaknutnog umetnika Vuka Vučkovića pod nazivom Kosmički Predeli.

Kosmičke Predele Vuk stvara u periodu misaonog opuštanja i podsvesne igre. Oni su konstantan deo njegovog umetničkog procesa i predstavljaju eksperiment upotrebe boja i slikarskih tehnika. Odsustvo detalja i forme posmatrača stavlja u poziciju da delo doživi otvorenog uma i prida mu značenje po sopstvenom senzibilitetu.

Serija je započeta 2010. godine i za sada broji više od 50 slika različitog formata.

Vuk Vučković

Temu kosmičkog predela umetnik uvodi s namerom da nas podseti da smo i mi deo te celine, iako je često u našoj svesti kosmos shvaćen kao nama nepoznat, dalek i nepristupačan prostor. U nazivu serije nudi se jedan od mnogobrojnih ključeva za tumačenje i razmišljanje o radovima.

Činjenica da radovi postoje u materijalnom svetu njih neosporivo čini delom kosmosa. Posmatraču ostaje otvorena tema za razmišljanje jesu li ti predeli samo plod sveta ideja ili čovek poseduje sposobnost da u podsvesti spozna prostore koje fizički nikad nije posetio.

Vuk Vučković

„Verujem u moć boje da utiče na čovekovo stanje duha. Namera mi je da kroz svoja dela posmatraču prenesem vizuelnu poruku koja će pokrenuti pozitivne misli i osloboditi kreativnu energiju u njemu“, ističe slikar.

Ovo je druga izložba koju organizuje kulturno-umetnička inicijativa KVART Belgrade Waterfront u saradnji sa Galerijom ŠTAB.

Vuk Vučković

O umetniku Vuku Vučkoviću:

Vuk Vučković (1986) diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, gde je iste godine upisao doktorske umetničke studije slikarstva. Od 2015. godine koosnivač je umetničkog studija “Wolf Art”. Redovnu izlagačku aktivnost Vučković ima od 2007. godine, i do sada je izlagao na 20 samostalnih i više od 110 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Vuk Vučković

Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo, među kojima izdvaja: Prva nagrada Niš Art Fondacije, Nagrada Erste banke za umetnost, Pet najboljih izložbi u 2011. godini po izboru kritičara Novosti, Prva nagrada za crtež iz fonda Vladimira Veličkovića, Posebno priznanje na međunarodnoj izložbi „Transform”, nagrada Art Kinike „Perspektivni”. Njegovi radovi se nalaze u više kolekcija, zbirki i javnih prostora. Njegova vizija je stvaranje uspešne internacionalne kompanije koja bi radila na promociji kulture i umetnosti.

(Foto: Dragan Smiljković)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.