Matija Bećković dobitnik nagrade 'Duško Trifunović' -
Matija Bećković, nagrada Duško Trifunović

Matija Bećković dobitnik nagrade 'Duško Trifunović'

Srpski pesnik, akademik Matija Bećković dobitnik je nagrade "Duško Trifunović", koju dodeljuje Kulturno-sportski centar Pale za afirmaciju srpske kulture i književnosti.

Nagradu je preuzeo pisac Jeremija Lazarević tokom književno-poetske večeri koja je u sali Kulturnog centra Pale održana pod nazivom "Bukvalno tako", u okviru manifestacije "Dani Duška Trifunovića", prenosi RTRS.

Besedu o Dušku Trifunoviću govorio je Branko Perić, koji je istakao da je Trifunović bio vrsan pripovedač, čovek koji je mnogo znao, bio autentičan, pisao romane i bio zaslužan što je opismenio estradu.

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale Miroslav Simović rekao je novinarima da su zbog epidemije koronavirusa organizovali manifestaciju samo jedan dan, a ona okuplja prijatelje, kolege, pesnike i poštovaoce neprolaznog stvaralaštva Duška Trifunovića.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Istočno Sarajevo, opština Pale i Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine.

Prvu knjigu izdao je po dolasku u Sarajevo, sa 25 godina. Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje "sarajevske rokenrol škole".

Autor je tekstova pesama najpoznatijih pevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su: Bijelo dugme, Indeksi, Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

Preminuo je u Novom Sadu 2006. godine. Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.

(Tanjug)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com