Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Foklorni spektakl KUD „Abrašević“ povodom velikog jubileja – 85. godina postojanja - | K-013 Portal
kud abrasevic pancevo, abrasevic, pancevo, dubocka kraljica, koncert

PANČEVO: Foklorni spektakl KUD „Abrašević“ povodom velikog jubileja – 85. godina postojanjaNekako smo navikli već da KUD "Abrašević" Pančevo, na svojim koncertima, priredi neverovatna iznenađenja za svoju publiku ali ono što smo mogli da vidimo u nedelju. 05. juna u Kulturnom centru Pančeva je ravno spektaklu profesionalnog ansambla.

Ne znamo da li je lepša bila scena, svetlosni efekti kojima je Abrašević svaku svoju tačku nadogradio, uigranost igrača, način na koji su nas vodili kroz program, jednostavno, osmišljeno i izvedeno svetski.

kud abrasevic pancevo, abrasevic, pancevo

O svemu su razmišljali Abraševići da bi na veličanstven način obeležili svoj jubilej.

85. godina postojanja pančevačkog Abraševića je zaista pokazalo da generacije Abraševića imaju taje neki žargonski rečno „šmek“ za publiku koja ne ostaje ravnodušna. Videli smo ljude koji su bukvalno plakali, pa se smejali, a dlanovi su svima bili upaljeni od tapšanja i vraćanja ansambla na bis.

kud abrasevic pancevo, abrasevic, pancevo

Danka Stojiljković, dama sa stavom kada je u pitanju tradicija i njeno poštovanje, nekadašnja članica KUD-a Abrašević, svojim pesmama nas je podsetila šta je prava umetnost pevanja ali i šta je lepa narodna pesma. Veličanstveni hor SMŠ Jovan Bandur, pod dirigentskom palicom Jelene Miljević, učinili su svečanim deo koncerta Abraševića. Ispratili su Abrašević u čuvenoj koreografiji Dobrivoja Putnika „Go pratlie dedo“ ali i otvorili koncert pesmom „Kreće se lađa francuska“ a zajedno sa svim igračima, zatvorili koncert pesmom „Ovo je Srbija“.

kud abrasevic pancevo, abrasevic, pancevo

Predsednica Lela Stojnov, koja se pre zatvaranja koncerta, okrenula prema svojim igračima i pokazala rukom na njih rečima „Ovo je Srbija“, simbolično je skrenula pažnju na omladinu i decu koja nisu rijaliti generacije, nego deo mladih koji zaslužuju poštovanje, brigu i ulaganje u njih ako želimo lepšu budućnost.

Fenomenalni Milenko Pavlov, glumac, koji je vodio program, kako nismo navikli da teče program folklornog ansambla, Ne znamo da li su lepši bili stihovi o opanku, da li pošalice koje je Milenko izgovarao ili same najave daljeg programa.

kud abrasevic pancevo, abrasevic, pancevo

Naravno, ponovo se Abrašević potrudio da koncerta započne kraćim filmom o istoriji Abraševića i da pomene velika imena i njihovog Dobrivoja Putnika ali i našu Pančevku Olgu Skovran i na žalost nedavno preminulog Gorana Mitrovića. Na video projekciji su se nizali nazivi koreografija, a svetlosni efekti koje Abrašević koristi su bili do te mere savršeni, da ste imali utisak da igrači igraju na travi ili kada je bilo potrebno, da su u magli, da su u vatri i da ne nabrajamo. Za ovo se posebno zahvaljuju Nenadu Forgo, koji sada već zna šta Abraševiću treba, obzirom da su dugo godina saradnici.

kud abrasevic pancevo, abrasevic, pancevo

Moramo da pomenemo i maestralni orkestar, pod rukovodstvom profesora Milana Kačarevića, koji je zvučao kao da smo negde u nekoj svetskoj metropoli na koncertu, doduše, takav osećaj je bio tokom trajanja celog koncerta. I zaista je "Abrašević" sada pomerio granice u amaterizmu i zaista se do te mere približio profesionalcima, da smo mi koji smo deo ovog grada, zaista ponosni na njih. Ali definitvno recept za ovo je prevelika ljubav. Ljubav koja se oseti na sceni kod svakog igrača, ali posebeno kod predsednice, koja kada izađe na scenu, na njoj ostavi svoje srce, svojim rečima kojima se obrati publici ali i svojim članovima. U svakoj toj reči i njenom izrazu lica, čuje se emocija koja u stavri čuva taj Abrašević. Emocija koju ona prenosi na svakog svog igrača, hteo to ko da vidi ili ne.

kud abrasevic pancevo, abrasevic, pancevo

Abrašević je ovim koncertom, kako kaže, otvorio svoj jubilej i planira da u ovoj godini, prikaže još dva koncerta posvećena jubileju, a mi smo u neizvesnosti, šta to Abrašević može još da uradi, kada posle ovoga što smo videli, ne verujemo da može i bolje, kako oni kažu.

Predsednica KUD "Abrašević" Lela Stojnov, podelila je utiske nakon koncerta: 

„Iskreno, nismo odmah bili svesni uspeha ali sada posle par dana, posle gomile poruka, rekacija na društvenim mrežama i pregleda snimaka, shvatili smo da smo ispunili zadatak koji smo sebi zadali.

kud abrasevic pancevo, abrasevic, pancevo

Teško je imati taj osećaj odmah jer iza scene je sve haotično i nemate vremena da pratite samu scenu i dešavanja na njoj. Naravno primetite svaki kiks, grešku i naravno sve vas to nervira i nekako vam je fokus na tome ali realno, to su u stvari sve normalne stvari koje se dešavaju i profesionalcima ali nekako smo sami sebi postavili visoke standarde pa smo se uživeli. Ipak, sada posle par dana, postajemo svesni uspeha i lagali bi kada bi rekli da nismo zadovoljni. Posebnu zahvalnost dugujem svim učesnicima, od gostiju do svakog člana Abraševića, koji su na nenormalno visokoj temperaturi, u nošnji, izdržali dva sata programa a da nisu pokazali nijednim gestom da im je naporno.

kud abrasevic pancevo, abrasevic, pancevo

Biti u gunjevima sa šubarom na glavi na temperaturi preko tridset stepeni, igrajući u onakvom tempu, to može samo prevelika ljubav. Srce amatera je veliko kao ceo svet. Uvek to podvlačim, nabolji i najlepši ambasadori svoje zemlje, najlepši i nadobroćudniji čuvari svoje zemlje i uz sve to nisu za to plaćeni nego to rade iz ljubavi. Što se tiče planova, ne volim mnogo o njima da pričam i to naši igrači znaju jer teško je u ovim uslovima planirati ali znamo šta želimo i naravno potrudićemo se da već u oktobru to i ostvarimo, a posle u decembru ali prvo ćemo reći hop, pa ćemo da skočimo,, kako bi to rekao naš narod. Zahvaljujem svim rukovodiocima grupa "Abrašević" Filipu Rešidoviću, Nikoli Popov, Kristini Radić, Anabeli Krajšniković, šefu orkestra Milanu Kačareviću kao i tehničkom sekretaru Miroslavu Zuboviću i svim igračima prvog ansambla koji su imali udela u organizaciji od tehničkih stvari, preko podela nošnje, do promocije koncerta.“, kaže Lela Stojnov za K-013 Online. 

kud abrasevic pancevo, abrasevic, pancevo

Abrašević je svoju publiku pred sam kraj koncerta, gotovo podigao na noge, svojom premijernom izvedbom nove koreografije „Dubočke kraljice“ koja je jedno kompleksno umetničko delo, koreografa Borivoja Talevskog.

Vlaški običaj, koji su momci i devojke Abraševića prvo odglumili a onda odigrali, prepričavaće se još dugo, a Abrašević je samo dodao na svoj repertoar još jedno delo kakvo priliči ansamblu ovakovg renomea.

kud abrasevic pancevo, abrasevic, pancevo

Šta da kažemo, nego bravo Abraševići i ponos ste i svetla tačka ovog grada.

Samo napred, sa nestrpljenjem očekujemo vaše buduće izvedbe i ostvarenje planova.

Pogledajte premijerno izvođenje koreografije "Dubočka kraljica". 

 

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.