Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Premijera koprodukcijske pozorišne predstave „Lutka sa kreveta 21“ u Kulturnom centru Pančeva - | K-013 Portal
predstava, kulturni centar panceva

Premijera koprodukcijske pozorišne predstave „Lutka sa kreveta 21“ u Kulturnom centru Pančeva


U nedelju, 27. marta u 19.30 na Maloj sceni Kulturnog centra Pančeva, premijerno će biti izvedena savremena domaća drama „Lutka sa kreveta 21“ koja hrabro otvara teme o kojima se čak i danas slabo i stidljivo govori.

Predstava „Lutka sa kreveta 21“ koprodukcijski je projekat  Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Kulturnog centra Pančeva, BEO Arta i Saveza dramskih umetnika Vojvodine. Režiju potpisuje Slobodan Branković, adaptaciju Ana Đorđević, dramaturškinja je Nikolina Đukanović, a scenografkinja i kostimografkinja Minja Poljak. U predstavi igraju Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov i Marko Marković.

Ulaznice po ceni od 500 dinara mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra. Prva repriza u Pančevu zakazana je za ponedeljak, 28. mart, u 19.30, na Maloj sceni Kulturnog centra.

Bilo je to davno, u logoru smrti, u Kući lutaka kojom je komandovao esesovac. Nekadašnja logorašica i lutka Vilma, danas sredovečna žena, prešla je dug put od pakla do života. Otkrije li danas duboko intimnu tajnu, neće presuditi samo bivšem esesovcu, nego i sebi.

Drama Đorđa Lebovićeva postala je gotovo arhetipski model tragedije nedokazivog zločina i, što je važnije, otvorila je poseban problem tragedije žene u logoru.

„Priča je toliko aktuelna da neće verovati da je tekst pisan pre više od pedeset godina“, počinje reditelj Slobodan Branković i dodaje da je ovo tekst koji vraća „glas“ ženama „Mislim da "ženski glas" napokon postaje važna tema našeg društva i između ostalog ova predstava i jeste posveta tome i puna podrška da se taj glas čuje.“

Kada je, posle deset godina, uhvaćen glavnokomandujući logora, koji je sa novim identitetom postao ugledni nemački advokat, „Lutka“ i druge njene preživele sapatnice pozvane su da svedoče protiv njega, a jedina koja je pristala, puna nezaceljenih duševnih i fizičkih rana, bila je ona! Bivši esesovac i komandant logora bezočno stupa s njom u kontakt – dolazi joj u kuću, spretno uvlači u raspravu o budućem suđenju i postavlja pravne zamke za njenu odluku o svedočenju.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...