Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Scenski projekat ,,Neću više, mama!“ o klimatskim promenama - | K-013 Portal
necu vise mama, ivana olujic, klimatske promene

Scenski projekat ,,Neću više, mama!“ o klimatskim promenama


Pozorišni projekat ,,Neću više, mama!“ u režiji Ive Olujić, koji sadrži šest dramskih tekstova od šest različitih pisaca, biće premijerno izveden 5. novembra u okviru poslednjeg dana festivala ,,Pozorište čuda“ u Beogradu.

U pitanju je scenski omnibus čije je izvođenje za svoj program izabrala globalna inicijativa “Climate Ćange Theatre Action”, a tih šest drama na sebi svojstvene načine tretiraju temu klimatskih promena.

Od 3. do 5. novembra na Fakultetu dramskih umetnosti biće održan festival ,,Pozorište čuda“ u organizaciji Laboratorije interaktivnih umetnosti FDU, gde će se na specifičan način spajati teatarska umetnost i nauka.

Šest drama koje će biti izvedene u vidu scenskog čitanja su – “Platiti za to” Tomasa Pitersona, “Svi smo rođeni u krizi” Dejvida Finegana, “Kada” Vrena Brajana, “Ne zato što smo mi bogovi” Krisa Torpa, “Rendžer” Ivet Nolan i “San / Zapamti” Hane Kormik.

Odmah nakon ovog događaja, uslediće tribina “Dajmo sebi šansu – mladi i klimatske promene“ sa temom klimatskog aktivizma kod mladih.

Osnovno polazište festivala “Pozorište čuda” predstavlja spoj umetnosti i nauke kroz niz različitih, originalnih scenskih formata i putem njihovog zajedničkog delovanja, na kreativan i originalan način, ukazuje na svetske teme – klimatska kriza i ekološki problemi.

Incijativa “Climate Ćange Theatre Action” je projekat koji podržava i bijenalno prikazuje različite izvođačke prakse umetnika i organizacija širom sveta koje se bave temom klimatske krize, sa željom da se kroz umetnost ukaže na te probleme, kao i da se podstakne globalna zajednica na delovanje u ovom polju.

Stvarajući poligon za razgovore o temi klimatskih promena, festival „Pozorište čuda“ želi da otvori dijalog na ovu temu, podstakne mlade na razgovor i ukaže na značaj individualne uloge u borbi protiv klimatske krize.

Festival se organizuje u okviru dvogodišnjeg međunarodnog projekta “CURIOUS” koji Laboratorija interaktivnih umetnosti realizuje zajedno sa partnerima iz Italije, Bugarske i Belgije, a uz podršku Kreativne Evrope, Ministarstva kulture RS i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Svi programi u okviru festivala su besplatni.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...