Srpski dokumentarci u takmičarskom programu Beldoksa -
beldocs, film, dokumentarni film

Srpski dokumentarci u takmičarskom programu Beldoksa
montekristo 0507


U srpskom takmičarskom programu predstojećeg 13. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks, koji će biti održan od 3. do 10. septembra u Beogradu i onlajn, biće prikazano osam domaćih filmova uglavnom mlađih autora, koji potvrđuju žilavost ovdašnje dokumentarne produkcije.

Nakon svetske premijere na prestižnom IDFA festivalu i projekcije u Muzeju modernih umetnosti MoMA u Njujorku u okviru Doc Fortnight , Beldoks otvara "Govori da bih te video" u kojem rediteljka Marija Stojnić istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio-stanica u Evropi.

Postavljen na granicu između opservacijskog dokumentarca i jedinstvenog perceptivnog iskustva, ovaj film kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla, uvodi gledaoce u svet radiofonskog zvuka koji čini da se sećamo, promišljamo i razumemo svet i sebe.

"Potreba za mržnjom" Filipa Čolovića je intimna ispovest reditelja o gubitku brata koji je svirepo ubijen u tuči ispred jednog beogradskog splava.

Kroz ovaj i druge slične slučajeve, u kojima su bez razloga stradali ljudi, autor istražuje korene bezrazložnog nasilja.

"Potreba za mržnjom" je dokumentarac koji traga za odgovorima na pitanja: kako se stvara i širi mržnja i kako smo, kao društvo, lako pristali na nasilje koja nas okružuje.

"Viktorija, 15" Mine Petrović je priča o petnaestogodišnjoj Viktoriji, bubnjarki iz Smedereva, čija se strast prema muzici rasplamsava tokom Rok kampa za devojčice na Islandu.

Međutim, iako ostvari kontakte, povratak u rodni grad je pogađa, ali je sećanja na blisku prošlost motivišu da nastavi sa sviranjem i školovanjem.

"Bugarski san" Srđana Šarenca, realizovan u bosanskohercegovačko-srpsko-hrvatskoj koprodukciji je poučna priča o Petri koja odbija da prihvati okolnosti prevremene penzije, već kao pripadnik nove generacije "seniora" smatra da život ne prestaje starenjem.

Na prevremenu penziju u Nemačkoj ona gleda kao na početak novog poglavlja u životu, pa odlučuje da ostavi sve za sobom i preseli se u Istočnu Evropu.

"Pripadnost" Tee Lukač je lirski dokumentarac o kolektivno krivim, a nevinim individuama u Vojvodini koja je svedočila strahotama tokom Drugog svetskog rata.

Ova vizuelna oda severnoj srpskoj pokrajini potvrđuje kako rat stavlja na test odnose komšija i otkriva najgore i najbolje u ljudima.

U "Drenjinama" Nikole Stojanovića smrt voljenog psa ponovo okuplja autorovu porodicu. Usamljena sredovečna majka, njen bivši muž, njegov senilni otac i njena tetka fascinirana modernom tehnologijom, zajedno odaju počast psu i prisećaju se zajedničke prošlosti.

"Blizanci satkani od sna" Seada Šabotića i Lee Vahrušev prati grupu osuđenih lica na izdržavanju kazne u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Mislima usmerenim na supruge i decu, osuđenici preispituju svoje odluke, dok sanjaju slobodu i ponovni zajednički život sa svojim porodicama.

"Zaklinjem se" prati priču o odlasku Igora, devetnaestogodišnjeg Beograđanina, na odsluženje vojnog roka u Varaždinu, u osvit raspada Jugoslavije.

Film Nikole Dragovića i Milutina Petrovića prati i njegov povratak iz rata i njegovo viđenje celog iskustva iz današnje vizure zrelog čoveka.

U okviru Srpskog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade za najbolji dokumentarni film, najbolju fotografiju i najbolju montažu.

Pokrovitelj ovih nagrada je Filmski centar Srbije, a dobitnicima će biti dodeljeni iznosi od dva puta po 500 i 2.000 evra.

Domaća ostvarenja će posebno mesto imati i u Beldocs Industry programu , gde će biti predstavljeno osam srpskih dokumentarnih projekata u okviru Serbian Docs in Progress .

Oni će biti predstavljeni međunarodnim filmskim profesionalcima, agentima prodaje, distributerima, producentima, predstavnicima televizija, drugih evropskih festivala, preko live streaminga iz prostora Nova Iskra Workspace Dorćol.

Među domaćim projektima iz ovog programa, priliku da dobiju inostranu podršku imaće "Topli film" Nikole Ljuce i Dragana Jovićevića, "I'm People, I'm Nobody " Svetislava Dragomirovića, "Čovek peva posle rata" Ane Otašević, "Bez" Luke Papića, "Zec iz limenog šešira" Ivana Bereža, "I, gde je taj princ na belom konju" Sonje Rakić, "Kadiš za Lotiku" Irene Škorić i "Prizori iz života džukca" Tanje Brzaković.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble