Svečano otvaranje 7. BUDI-ja u petak 11. maja -

Svečano otvaranje 7. BUDI-ja u petak 11. maja


budi, bijanela umetničkog dečijeg izraza

Pančevo će i ove godine biti centar  dečjeg sveta, i to od 11. maja do 11. juna kada se održava međunarodna manifestacija: Bijenale umetničkog dečjeg izraza. Tema 7. BUDI-ja je „Lepo se igraj!” i inspirisana je najčuvenijom igračkom koja potiče iz Danske – LEGO kockama. 

Tokom mesec dana BUDI će predstaviti preko 50 programa za decu (izložbe, koncerte, predstave, radionice, performanse, promocije knjiga, filmove, tribine, predavanja…). BUDI tradicionalno otvaraju gradonačelnik Grada Pančeva i ambasador zemlje gosta-domaćina. Ove godine predstavljamo Dansku i zajednički otkrivamo recept za srećnije detinjstvo. 

Program svečanog otvaranja 7. BUDI-ja odvija se na 3 lokacije, a osim nagrađenih radova sa međunarodnog BUDI konkursa za decu do 15 godina očekuju vas zanimljive izložbe, performansi, radionice, nastup dečjeg hora i najveselijeg bratsko-sestrinskog dua. Više informacija je u nastavku teksta, a sve vesti vezane za programe do kraja BUDI-ja možete pratiti na sajtu Kulturnog centra Pančeva (www.kulturnicentarpanceva) i na FB stranici festivala (www.facebook.com/bijenaleumetnickog.decjegizraza/) jer nas očekuje još jedna nasmejana, vesela i uzbudljiva BUDI avantura. 

Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza (BUDI), pokrenut 2006. godine, je jedinstvena manifestacija u Srbiji i svetu. BUDI traje mesec dana i posvećen je promociji dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu. Teme BUDI-ja tiču se ekologije, života u gradu i drugih važnih problema. Iako se ovo na prvi pogled može činiti preozbiljnim za najmađe stvaraoce, broj dece koja više od mesec dana stvaraju u okviru likovnih, filmskih, književnih, muzičkih i drugih radionica, kao i dela koja se tom prilikom realizuju, negiraju ovu pretpostavku. Rezultat BUDI-ja jeste gotovo neočekivano bogata dečja umetnička produkcija u najraznovrsnijim oblicima izražavanja. Time je postignut osnovni cilj „dečjeg” – pridavanje veća ozbiljnosti i značaja umetničkom izražavanju dece, kao omogućavanje uslova u kojima će moći da integrišu svoju maštu i istraže mogućnosti svog stvaralaštva. Pored toga, najmlađim posetiocima nudi se i bogat program gostovanja dečjih predstava, filmova, koncerata. Mnoštvo disciplina, zajednički projekti, međunarodna saradnja i druženje, glavne su odlike ovog događaja.

Jedan od osnovnih BUDI ciljeva jeste povezivanje dece različitih kultura sveta, a tome su mnogo doprinele zemlje – gosti-domaćini festivala. Dosad su se u ovoj ulozi pojavili Kuba (2006), Mađarska (2008), Japan (2010), Švedska (2012), SAD (2014) i Velika Britanija (2016). Vizija Bijenala umetničkog dečjeg izraza je da kroz umetnost, igru i kreativno stvaralaštvo doprinese interkulturalnom dijalogu među mališanima, razvoju njihovih kulturnih potreba i navika, umetničkog obrazovanja i kritičkog razmišljanja. Ideja ovog festivala je i kreiranje novog sistema vrednosti u kome se poštuju i tolerišu različitosti, a umetnost se voli i stvara.

Program svečanog otvaranja 7. BUDI: „Lepo se igraj!”

Petak, 11. maj 2018.

18h – Galerija savremene umetnosti / Vojvode Živojina Mišića 1

• Izložba: „Kockasti univerzum – LEGO u Srbiji”, Ana Dajić, Etnografski muzej, Klub ljubitelja LEGO kocaka „Skockani”

• Izložba: SPEKTRI, Centar za promociju nauke

• Performans: „Carevo novo odelo”, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ IV3, mentor: Predrag Starčević

19h – SKY12 / Dr Svetislava Kasapinovića 12

• Izložba nagrađenih radova sa međunarodnog konkursa 7. BUDI: „Lepo se igraj!”

• Interaktivna izložba: LUDUS, Manja Lekić, Ksenija Marković

• Izložba dečjih radova, Mali Monmartr

• Izložba i radionice: BUDI LEGO graditelj, Beokocka

• Izložba plakata: „The bicycle exhibition”, Bicycle Innovation Lab – The Good City

• Svečano obraćanje Gradonačelnika grada Pančeva, Saše Pavlova, i Ambasadora Danske u Srbiji, Nj.E. gospodina Andersa Kristiana Haugora

voditelji programa: Andrej Reljin Jevremović i Zoe Radovanović

• Koncert: Laka, Bosna i Hercegovina + specijalni gosti Vokal Kids, dečji hor

• Koktel

21h – Kafe Galerija / Dr Svetislava Kasapinovića 18

• Izložba: „Danski strip danas”, XIX Balkanska smotra mladih strip autora

• DJ set: Dirižabl, Ana Dajić

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com