fbpx

Brazil svojim građanima plaća estetske operacije jer svi "imaju pravo na lepotu"U većini zemalja estetske operacije su rezervisane samo za one koji mogu sami sebi da ih priušte. Zdravstveno osiguranje ih ne pokriva, osim u izuzetnim slučajevima, kada su nužne.

Međutim, u Brazilu je situacija potpuno drugačija. Tamo se smatra da pacijenti imaju "pravo na lepotu" pa su u javnim bolnicama plastične operacije besplatne ili jeftine, a vlada svake godine subvencioniše gotovo pola miliona operacija, piše Quartz.

No, stručnjaci su podeljenog mišljenja i mnogi tvrde kako "pravo na lepotu" ima i svoje negativne strane. Naime, većina pacijenata koji su se odlučili na takve zahvate priznaju kako su se često osećali poput eksperimentalnih kunića. Ipak, mnogi od njih se slažu kako je u Brazilu lepota presudna. Bez nje ne mogu da dobiju posao ili pronađu partnera, ali ni mnoge druge stvari.Upravo zato se i odlučuju na estetske operacije, a na njih se čeka po nekoliko meseci, ali i godina. Sve to potvrđuje kolika je čežnja Brazilaca za lepotom. Zanimljivo je kako je upravo Brazil druga zemlja na svetu po broju estetskih operacija i svake godine se obavi oko 1,2 miliona estetskih zahvata.

Brazil danas zdravlje smatra osnovnim ljudskim pravom i pruža besplatnu zdravstvenu zaštitu svim svojim građanima, ali su javne bolnice nedovoljno finansirane pa brojni građani i dalje radije koriste privatne medicinske usluge. Međutim, i plastične operacije su na listi osnovnih, besplatnih usluga. Za to je najzaslužniji hirurg Ivo Pitangaj kojeg nazivaju "papom plastičnih operacija".Zahvaljujući njemu, još 1960. godine je otvoren prvi institut za estetske operacije za siromašne. On je funkcionisao poput škole pa su se budući hirurzi usavršavali na siromašnim pacijentima.

(Index.hr)Komentre omogućio K-013.com