Nova godina stigla na Samou, Novi Zeland i Australiju -

Nova godina stigla na Samou, Novi Zeland i Australiju

pancevo, beograd, novi sad

Građani širom sveta dočekuju novu 2020. godinu. Tradicionalno, prvi su Novu godinu dočekali stanovnici pacifičkih ostrva Samoa i Kiribati, a zatim i stanovnici Novog Zelanda, Južne Koreje i Australije.

Samoa, ostrvo sa 180.000 stanovnika, pre nekoliko godina je zbog ekonomskih razloga promenilo stranu na datumskoj granici i od tada u nove godine ulazi prvo, a ne poslednje.

Kiritimati, poznatiji kao Božićno ostrvo, najistočniji je deo pacifičke ostrvske države Kiribati i zato u nove godine ulaze prvi.

Nakon Samoe i Kiribata, Nova godina stigla je i na Novi Zeland, koji je u 2020. ušao spektakularnim vatrometom sa Skaj tauera u Ouklendu.

Nova godina stigla je i u Južnu Koreju, a pre nego što stigne u Srbiju, Novu godinu su dočekali i stanovnici Australije. Tradicionalno, jedan od najlepših i najgrandioznijih vatrometa viđen je u Sidneju, gde je nekoliko hiljada ljudi posmatralo spektakl u vazduhu.

Uz brojne kritike da ovakvog dočeka ne bi trebalo da bude zbog smrtonosnih požara, vlasti su se ipak odlučile za vatromet. Kanbera i drugi australijski gradovi odustali su od organizovanog dočeka zbog smrtonosnih požara.

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com