fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

Svalbard, arhipelag, temperatura

Rekordna temperatura na arktičkom arhipelagu Svalbard

Svalbard, norveški arhipelag u Arktiku, u subotu je potukao apsolutni temperaturni rekord sa 22 stepena Celzijusa, objavio je norveški meteorološki institut.

S 21,7 stepeni izmerenih u 18 sati po lokalnom vremenu u blizini mesta Longjearbjen, arhipelag je imao najtopliji dan od početka merenja na tom području.

Grupa ostrva poznatijih po imenu Spitcberg, nalazi se 1.000 kilometara od Severnog pola. U julu, koji je najtopliji mesec na Arktiku, temperature se na Svalbardu kreću između 5 i 8 stepeni.

Naučnici navode da se Arktik zagreva dvaput brže od ostatka planete.

Svalbard je poznat po polarnim medvedima, ali se na tom arhipelagu nalazi i ugljenokop, a reč je o energiji koja emituje najviše gasova sa efektom staklene bašte, prenosi Hina.

Na Svalbardu je smeštena i "Vegetaciona Nojeva arka", banka u kojoj se čuva seme za budućnost u slučaju kataklizme, osnovana 2008. godine.

(Tanjug)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.