fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

magazin, kućni ljubimci, mačke, magazin, lifestyle

Zašto mačke vole da spavaju u umivaoniku

Mačke mogu da imaju prilično čudne navike i za većinu njih možda ne postoji objašnjenje, ali upravo su te navike ono što mačke čine tako simpatičnim.

Jedna od čudnijih navika je upravo spavanje u umivaoniku.

„Postoji nekoliko teorija o tome zašto su mačke sklone spavanju  u umivaoniku, ali to nije potpuno razjašnjeno“,  kaže veterinarka dr Rebeka Grinstejn.

Među teorijama je i ona koja kaže da mačke vole oblik umivaonika jer im prirodno odgovara obliku tela, pa se ležeći u njemu osećaju zaštićeno.

„Postoje studije koje su pokazale da se nivo stresa kod mačaka bitno smanjuje kad imaju pristup mestima na kojima mogu da se sakriju, kao na primer u kutiju. Zbog toga možemo da zaključimo da sličan efekat ima i umivaonik“, rekla je veterinarka.

Prema drugoj teoriji, mačke privlači ravna i hladna površina umivaonika. Nakon sunčanja na prozoru, upravo u umivaoniku mogu dobro da ohlade svoje krzno.

Kupatila su obično tiha mesta i nisu toliko prometna kao kuhinja ili dnevni boravak. U kupatilo mačke mogu da se povuku da bi uživale u miru i tišini.

„Umivaonici su uglavnom izdignuti, pa odatle mačke mogu da posmatraju svoju teritoriju. Kod nekih mačaka spavanje u umivaoniku znači i da će dobiti poslasticu više ili će dodatno biti mažena kako bi je ubedili da ode“, nastavila je veterinarka.

Ona je takođe upozorila da će mačke, ukoliko ih mazite i poklanjate im pažnju dok sede u umivaoniku, ubuduće ga povezivati sa pohvalom i češće će se tom mestu vraćati kako bi dobile još više pažnje.

I poslednja teorija objašnjava da je umivaonik blizu slavine, a mačke više vole da piju tekuću vodu nego onu iz posude, pa je to prilika da dođu do nje.

(Krstarica)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.