Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Preminula Ljiljana Petrović, prva predstavnica Jugoslavije na Evroviziji - | K-013 Portal

Preminula Ljiljana Petrović, prva predstavnica Jugoslavije na Evroviziji


pancevo, beograd, novi sad

Prva predstavnica Jugoslavije na Evroviziji, Ljiljana Petrović, preminula je u utorak, 4. februara u Novom Sadu.

Ljiljana Petrović (Brod, 1939) bivša je jugoslovenska i sadašnja srpska pevačica iz Novog Sada, prva predstavnica Jugoslavije na pesmi Evrovizije 1961. godine u Kanu sa pesmom Jože Privšeka i Miroslava Antića — Neke davne zvezde — sa kojom je sa devet poena osvojila osmo mesto.

Bila je prva predstavnica Jugoslavije na Pesmi Evrovizije 1961. godine u Kanu, sa pesmom Jože Privšeka i Miroslava Antića – “Neke davne zvezde”. Osvojila je osmo mesto. A počelo je gotovo slučajno, Ljiljana je u leto 1960. pevala na Malom Lošinju, gde ju je zapazio direktor Jugotona. Ponudio joj je snimanje ploče u Ljubljani, gde je čuo Jože Privšek i ponudio joj svoju pesmu, sa kojom je nastupila na Evroviziji. Do tada anonimna pevačica iz Novog Sada, izbija u vrh domaće zabavne muzike, nastupala je na brojnim domaćim festivalima, ali nikada nije bila pobednik, mada uvek medju prvima.

Krajem sedamdesetih godina, lagano se povukla sa estrade. Njena “lična karta” ostala je pesma Jovana Adamova sa kojom je učestvovala na Opatiji 1966. godine- “Neka to ne bude u proleće”. Od 1989. godine Ljiljana piše haiku poeziju, 1991. objavila je knjigu, a kasnije je počela da komponuje muziku na haiku stihove, po čemu je jedinstvena. Rodjena je 1939. u Bosanskom Brodu, i do danas živela u Novom Sadu.

(RTV)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.