Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Fejsbuk lansirao muzičku video-aplikaciju - | K-013 Portal
facebook collab

Fejsbuk lansirao muzičku video-aplikacijuCollab, Fejsbukova eksperimentalna aplikacija za pravljenje zajedničkih muzičkih video-zapisa, nedavno je izašla iz beta testiranja javnim izdanjem u App Store-u.

Aplikacija fokusirana na muziku

Aplikacija je jedan od mnogih projekata iz Fejsbukove interne istraživačke i istraživačke grupe, NPE tim, koji testira nove ideje koje bi na kraju mogle da utiču na sledeće Facebook-ove korake u društvenim mrežama. Sam Collab se prvi put pojavio krajem maja, pošto je pandemija primorala korisnike da ostanu kod kuće i pronađu nove načine da se zabave na mreži, pišu na sajtu IDJTV.com.

Za muzičare je pandemija značila nedostatak koncerata uživo, što je bio ključni način povezivanja sa obožavaocima. To je označilo početak eksperimenata sa koncertima i džem sesijama uživo. Collab je zakoračio u ovaj prostor svojom kombinacijom kratkog video zapisa i saradničkim aspektima modernih društvenih medija, ali sa direktnim fokusom na muziku, piše Techcrunch.

U aplikaciji, “collab” je izbor tri nezavisna video zapisa u dužini od 15 sekundi, složenih jedan na drugi, koji se reprodukuju sinhronizovano. Na primer, collab se može sastojati od gitariste, bubnjara i pevača, koji sviraju jedni pored drugih u svojim video zapisima. Korisnici mogu da naprave collab reprodukcijom zajedno sa tuđim video zapisom ili, ako vam nedostaje muzičko iskustvo, možete samo da prevučete prstom po jednom od tri reda da biste izabrali drugi video za umetanje u kombinaciju od dostupnih. Kada prvi put otvorite Collab, prikazuje vam fid „collaba“, kroz koji možete da pređete prstom da biste pronašli onaj kome želite da se pridružite. Dok otkrivate muzičare sa kojima volite da svirate, možete ih označiti kao omiljene u aplikaciji da bi bili obavešteni kada postavljaju nove klipove.

Ovo takođe personalizuje glavni feed. Indie pop izvođač morgxn jedan je od muzičara koji su se pridružili Collabu tokom beta verzije ranije ove godine. Morgxn je odlučio da objavi svoju pesmu “Wonder” na Collabu, tražeći od obožavalaca da dođu da naprave video sa njim. Ta pesma sada ima 43 miliona strimova. Postoji čak i verzija na španskom jeziku, zahvaljujući Collabu. Tokom beta verzije, Fejsbuk je poboljšao mogućnosti sinhronizacije zvuka aplikacije i druge tehničke aspekte. Sama aplikacija će se nositi sa složenošću sinhronizacije zvuka i videa nudeći alate u aplikaciji. Fejsbuk je takođe testirao Collab sa desetinama slušalica i hardverskim konfiguracijama kako bi optimizirao Collab za niz različitih postavki.

Korisnici sada čak mogu da koriste spoljne audio interfejse za unošenje muzike sa elektronskih instrumenata, poput tastature, gitara i bubnjeva u svoje snimke. Aplikacija ne nudi direktnu integraciju sa Fejsbukom, ali kompanija napominje da muzičari često koriste svoju biografiju za postavljanje linkova do različitih lokacija na društvenim mrežama, što može uključivati njihove Fejsbuk ili Instagram profile ili stranice. Međutim, video snimci koje kreirate u Collabu mogu se ekportovati na druga mesta putem iOS share-a, što znači da možete da ih objavite u Instagram story ili čak u konkurentskom TikTok-u.

Mehanika u Collabu mogla bi u budućnosti omogućiti različite vrste isprepletenih video zapisa – poput video snimaka koji uključuju ples ili humor, na primer, koji su se pojavili tokom beta verzije. Ali za sada je Fejsbuk i dalje fokusiran na muziku, kaže Collab Product Lead, Britani Menuti. Kako izlazi u javnost, Fejsbukov cilj za Collab je da stvori nišu u video prostoru kratke forme koja nudi nešto više od TikTok klona, poput Instagram-ovih Reels ili Snap-ovog Spotlight-a. Međutim, u kojoj meri bi Collab živeo samostalno, ako bi uspeo, umesto da se spoji u jedan od većih Fejsbukovih proizvoda, ostaje da se vidi.

(Nova.rs)

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.