fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

masterkard, kreditne kartice, platne kartice sa magnetom, platne kartice

Mastercard najavio KRAJ JEDNE ERE: Zbogom karticama sa magnetnom trakom

Vodeća tehnološko-finansijska kompanija Masterkard najavila je da će prestati sa izdavanjem kartice sa magnetnom trakom.

Kako je preneo BBC, do 2033. godine nijedna od Masterkardovih debitnih ili kreditnih kartica neće imati magnetnu traku, a banke u mnogim regijama, uključujući Evropu, biće u mogućnosti da izdaju kartice bez trake već od 2024. godine.

Velika Britanija je već 2006. prešla na kartično plaćanje uz pomoć čipa i PIN-a, koje je u širokoj upotrebi i širom ostatka Evrope, ali u SAD-u se još uvek koriste magnetne trake, piše Jutarnji List.

Iz Masterkarda tvrde da kartice s čipom kao i nove biometrijske kartice koje koriste otiske prstiju nude veću sigurnost.

masterkard, kreditne kartice, platne kartice sa magnetom

Magnetna traka razvijena je šezdesetih godina prošlog veka u sklopu IBM-ovog projekta stvaranja ličnih karata za osoblje CIA-e.

Pandemija je, kažu iz Masterkarda, podstakla različite načine plaćanja, a beskontaktno plaćanje koje se može obaviti karticom ili telefonom povećalo se za više od jedne milijarde transakcija u prvom tromesečju 2021. u odnosu na isti period prošle godine.

Eksperisanje s biometrijskim sistemima plaćanja nastavlja se – od sistema koji omogućavaju plaćanja pomoću prepoznavanja lica do skenera za dlanove.

(BizLife)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.