NASA lansira rover na Mars, traga za znacima života -
NASA, Mars, sonda, rover

NASA lansira rover na Mars, traga za znacima života


NASA će danas lansirati rover nove generacije "Perseverance " na Mars, koji će na toj planeti istražiti tragove potencijalnog nekadašnjeg života.

Lansiranje je predviđeno za 7.50 časova ujutru po lokalnom vremenu iz Kejp Kanaverla, na Floridi, a očekuje se da će rover stići na Mars u februaru naredne godine.

Misija je koštala 2,4 milijarde dolara, prenosi Rojters.

Rover bi trebalo da sleti u bazu 250 metara dubokog kratera "Jezero", nazvanog po opštini u Republici Srpskoj, koji je pre 3,5 milijardi godina bio jezero i za koji naučnici veruju da bi mogao da sadrži dokaze o potencijalnom nekadašnjem životu mikroba na Marsu.

Rover veličine automobila, sa šest točkova, biće lansiran sa rakete Atlas 5 kompanije "United Launć Allliance", a trebalo bi da isporuči mini helikopter na Mars i testira opremu za buduće ljudske misije na ovoj planeti.

"Ovo je deveti put da slećemo na Mars, tako da imamo iskustva", rekao je zvaničnik NASA-e Džim Bridenstajn za Rojters.

Jedan od najkompleksnijih manevara na putu rovera biće ono što inženjeri misije zovu "sedam minuta terora", kada se robot bude suočio sa ekstremnom toplotom i brzinom tokom spuštanja kroz atmosferu Marsa, postavljajući set supersoničnih padobrana, a potom paleći male raketne motore kako bi se nežno spustio na površinu planete.

(Tanjug)

Najnovije vesti pročitaj ovde!

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com