fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

nestasica cipova

Nestašica čipova mogla bi da potraje nekoliko godina

Direktor kompanije Intel istakao je u ponedeljak da će biti potrebno nekoliko godina da se reši problem nestašice čipova.

Ovaj problem je do sada prouzrokovao zaustavljanje proizvodnje pojedinim proizvođačima automobila, ali i probleme drugim industrijskim oblastima, uključujući proizvodnju kućne elektronike.

Direktor Intela Pet Gelsinger je u svom obraćanju na IT sajmu Komputeks rekao da je trend rada i školovanja od kuće u toku pandemije kovida-19 prouzrokovao eksploziju potražnje za čipovima i da se time stvorio ogroman pritisak.

"Dok je industrija bila fokusirana da reši kratkoročne probleme i dalje postoji problem nestašice određenih komponenata u ovom sistemu koja bi mogla da potraje i nekoliko godina", istakao je.Gelsinger je za Vašington post u aprilu izjavio da će biti potrebno nekoliko godina da se smanji nestašica čipova i da je u narednih šest do devet meseci u planu pokretanje proizvodnje koja bi rešila probleme vezane za auto-industriju.

Intel je u martu najavio plan vredan dvadeset milijardi dolara koji se odnosi na proizvodnju napredenih čipova u dve nove fabrike u Arizoni.

"Plan nam je da se proširimo i na druge lokacije u SAD i Evropi u cilju kvalitetnog i sigurnog snabdevanja čipovima", rekao je Gelsinger.

(Rojters, N1)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.