Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website RNIDS: Sajber kriminal ne zavisi od veličine preduzeća - | K-013 Portal
rnids, sajber kriminal, hakeri

RNIDS: Sajber kriminal ne zavisi od veličine preduzećaSvi na internetu su potencijalna meta hakera i svaka mera zaštite je dobrodošla, zakljucak je online panela „Bezbedan sajt – bezbednija e-trgovina“, koji je održan povodom žaštite korisnika kupovine putem interneta.

Konferenciju je organizovala fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“(RNIDS) kako bi se bezbednost e-trgovine i zaštita online resursa podigle na viši nivo, saopšteno je danas iz RNIDS-a.

Na panelu je rečeno da uz rekordan porast e-trgovine proporcionalno rastu i pretnje po bezbednost sajtova.

Rukovodilac Sektora IKT servisa RNIDS-a Žarko Kecić kaže da je njegovo preduzeće malo na internetu i objasnio da ga ta činjenica ne štiti od potencijalne opasnosti zloupotrebe.

„Svi na internetu su potencijalna meta. Svako ko ima sajt, prezentacioni ili e-prodavnicu, mora da ga zaštiti. Firma treba da misli o šteti koja može da nastane, o poslovnoj reputaciji koju može da izgubi, mora da zaštiti klijente. Velicina kompanije nije bitna, kriminalci ne biraju velicinu, već najranjivija mesta“, kazao je Kecić.

Rekao je i da bezbednost nije prva stvar o kojoj preduzeća misle kada prave sajt.

Prema iskustvu predstavnika lajv škola „Word Preš“ Petra Kordića, kada klijent dostavi zahteve za izradu sajta retko se pominju bezbednost i održavanje sajta.

Kordić, koji je razvio veliki broj WordPreš sajtova za pomoć firmama kad dođe do zloupotrebe i štete, ističe da ga često pozovu da se pozabavi sajtovima koji godinama nisu održavani.

„Dešavalo se da neki podaci ne mogu da se povrate, ponekad čak ni baza ne može da se spase“, upozorio je.

Predstavnik preduzeća Dećko Tzar/Braća burazeri Nikola Radojčić skrenuo je pažnju na to da je edukacija ključna.

Radojčić je istakao da je i pored toga što nema problema sa plaćanjem zaštita podataka kupaca jedan od najvažnijih prioriteta.

Strucnjak za elektronska placanja i e-tgovinu Aleksandar Birovljev ukazao je da preduzeća ne treba da se plaše plaćanja online karticama.

Prema njegovim rečima, na našem tržištu transakcija podrazumeva i 3D secure zaštitu koja pruža dodatnu potvrdu i proveru da karticu koristi njen vlasnik.

Na panelu je rečeno i da EU radi na uvođenju odredbe koja vlasnicima nalaže primenu raspoloživih mera bezbednosti sajtova zarad zaštite podataka kupaca, jer će u suprotnom biti odgovorni za štetu koja nastane.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.