Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Statistika u internet marketingu za 2020. godinu - | K-013 Portal
statistika u internet marketingu, seo, optimizacija sajta, tehnologija, najnovije vesti

Statistika u internet marketingu za 2020. godinuDigitalni marketing se neprestano razvija, a stručnjaci uvek istražuju nove načine da privuku kupce i stvore sadržaje koji će oduševiti publiku. Trendovi, tehnologije i strategije se brzo menjaju, pa je od ključnog značaja za vaše poslovanje da idete u korak sa tim promenama.

Jedan od najboljih i najsigurnijih načina da ostanete relevantni i budete u toku sa najnovijim marketinškim trendovima jeste da pratite statističke podatke u digitalnom marketingu. Bez obzira na to da li ste fokusirani na SEO, content marketing, društvene medije, video marketing, email marketing, nativno oglašavanje, ili bilo koji drugi oblik onlajn oglašavanja, prikupili smo statističke podatke za 2020. godinu koji vam mogu biti od pomoći da se povežete sa svojim kupcima, doprete do svoje ciljane grupe i povećate konverzije.

Seo optimizacija sajta

Optimizacija sajta za pretraživače ili SEO omogućava vam bolje pozicioniranje na Guglu. Ukoliko uključite SEO prakse u svoj marketinški plan, povećaćete vidljivost i rangiranje vaše veb stranice. Uz pomoć raznih SEO alata moći ćete bolje da razumete kako potrošači pretražuju i pronalaze informacije o vašem brendu, ali i o konkurenciji na mreži.

Sledeća statistika može vam biti od koristi da odredite glavni fokus svoje SEO strategije u 2020. godini.

Gugl je vodeći svetski pretraživač. Čak 75% celokupnog organskog internet saobraćaja skonentrisano je na Guglu, sa više od 79.000 pretraga u sekundi. Pritom, oko 67% klikova korisnika dolazi od prvih pet organskih rezultata pretrage na početnoj stranici Gugla.

Još jedan važan statistički podatak svakako je  da se 50% upita za pretragu sastoji od četiri ili više reči.

Video sadržaj će pokrenuti organski saobraćaj čak 50 puta više od običnog teksta. Međutim, tekst će uvek biti osnova pretraživanja, pa je tako izuzetno važno da vaša web stranica obavezno sadrži meta opis koji će pomoći da bude što bolje rangirana u pretrazi.

Što se tehnologije tiče, mobilni uređaji generišu više od 52% celokupnog internet saobraćaja u svetu. 

Bloging – statistika koju morate razmotriti

Kreiranje bloga je glavni prioritet za čak 55% marketara. Korisnici WordPress-a proizvode oko 70 miliona novih postova koji dobiju  blizu 77 miliona novih komentara svakog meseca. Jedan od tri posetioca provešće manje od 15 sekundi čitajući neki blog ili članak. Zbog toga je veoma bitno da stvarate relevantan i kvalitetan sadržaj koji će zadržati korisnike duže na vašem sajtu.

Postovi na blogu sa 2250 do 2500 reči obično se rangiraju više u pretraživačima, jer je verovatnije da će imati kvalitetniji sadržaj za razliku od kratkih blogova koji sadrže znatno manje reči. Međutim, važno je da tekst obogatite vizuelnim prikazima, da bi bio što lakši za čitanje. Članci sa fotografijama dobijaju 94% više prikaza nego oni bez.

Statistika kaže još i da content marketing košta 62% manje od tradicionalnog marketinga, te da dovodi čak tri puta više potencijalnih klijenata.

Statistika za društvene mreže

Čak 75% marketara tvrdi da je trud koji su uložili u marketing na društvenim mrežama doveo do povećanog saobraćaja.

Pre nego obavi kupovinu, 86% žena uradi malo istraživanje na društvenim mrežama.

Instagram je posebno popularna platforma, koja ima preimućstvo u odnosu na druge mreže. Ljudi su aktivniji na Instagramu 84 puta više no na Tviteru i deset puta više nego na Fejsbuku. Ipak, Fejsbuk je primarna mreža za savremene marketare kada žele da plasiraju sadržaj.

Preko 500 miliona korisnika Fejsbuka gleda svakodenevno video snimke, a pet puta su veće šanse da će ih gledati na mobilnom uređaju nego na računaru.

Što se Tvitera tiče, 77% korisnika ove društvene mreže imaće pozitivnije mišljenje o nekom brendu ukoliko dobiju odgovor na svoj tvit.

Statistički podaci za email marketing u 2020. godini

Najbolji dan za slanje mejlova je utorak. Prema statistici, utorkom su najveće šanse da neko otvori i pročita mejl, a ujedno najmanje šanse da vas skine sa svoje mejling liste.

Najveći povraćaj ulaganja za mala preduzeća ima upravo e-mail marketing.

Čak 40% korisnika će najpre otvoriti mejl na mobilnom uređaju. Čak 25% onih koji pročitaju mejl na telefonu pročitaće ga opet. Od toga 70% njih koristiće mobilni uređaj ponovo, a ostatak na nekom drugom mediju.

Nativni oglasi u statistici

Popularnost nativnog oglašavanja iz godine u godinu je sve veća. Ako u svoju marketinšku kampanju uključite nativne oglase, povećavate prodajne šanse za čak 52%. U poređenju sa klasičnim baner oglasima koji su presudni za 34% preduzetih kupovina, ovo je znatna razlika.

Još jednu prednost nativnih reklama u odnosu na banere pronalazimo i na mobilnim uređajima, gde nativni oglasi brendovima obezbeđuju čak 6 puta veću konverziju.

Ukoliko pored privlačnog naslova imaju fotografije, video snimke ili pak infografiku, nativni oglasi će ostvariti i do 60% veću konverziju nego oni bez pomenutih elemenata.

Nativno oglašavanje je sve češća strategija u marketingu, jer garantuje uvećanje profita zahvaljujući tome što oglasi deluju prirodno i nenametljivo na sajtu na kome se nalaze i samim tim lakše privuku publiku.

Mreže nativnog oglašavanja su odlična prilika za zaradu ne samo za one koji žele da reklamiraju svoj brend, već i za izdavače reklamnog prostora - Nativemedia.rs je domaća platforma na kojoj možete saznati više o ovom vidu oglašavanja.

(S. S.)

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.