Ratković: Sezona u Crnoj Gori bi mogla početi julu -

Ratković: Sezona u Crnoj Gori bi mogla početi julu

Letnja sezona bi zbog epidemije korona virusa u Crnoj Gori i regionu mogla početi u julu i biće mnogo kraća i mnogo manje efektivna, procenjuje dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, profesor dr Rade Ratković.

Ratković kaže da je to njegov optimistički scenario, jer očekuje da se do tada, kako kaže, pandemija zauzda.

On za podgoričku Pobjedu ukazuje da je turizam prvi sektor pogođen korona virusom, a iz EU su sigurni da će najsporije da se oporavi i da bi mogao da pretrpi pad do 70 odsto.

"Moja procena je da će domaći i regionalni turistički tokovi početi tokom jula i da će ipak biti sezone, iako mnogo kraće i mnogo manje efektivne. U sklopu toga je i očekivanje da će 2021. godina biti godina postepenog, a 2022. značajnog oporavka. Nadajmo se da će globalno društvo osigurati da globalni krizni menadžment vodi u tom pravcu", kazao je Ratković.

Crna Gora, kaže, ne može očekivati organizovane grupe turista i da se u najboljem scenariju treba orijentisati na "motorizovane" turiste iz okruženja i bližih zemalja Evrope (Italija, Austrija, Slovenija, Mađarska, Rumunija, Poljska, Češka), a organizovane grupe na osnovu avio-paket aranžmana nije realno očekivati.

Naveo je da ulaganja u poljoprivredu, naročito ruralnu, daju turizmu dodatne konkurentske prednosti i kvalitet, a ulaganje u hotele i restorane poljoprivredi otvara nove tržišne šanse.

"Turizam i poljoprivreda su komplementarni u širem turističkom sistemu. Turizam poljoprivredi otvara inostrano tržište u vlastitoj zemlji (tihi izvoz), a ponuda lokalnih prehrambenih proizvoda čini hotele i restorane atraktivnijim za turističke potrošače", objasnio je Ratković.

(Tanjug)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com