Srbija i u oktobru van 'zelene liste' za putovanja u Evropsku uniju? -
putovanje u evropsku uniju

Srbija i u oktobru van 'zelene liste' za putovanja u Evropsku uniju?

Zemlje članice Evropske unije sutra na sastanku u Briselu ponovo razmotraju listu trećih zemlja kojima je na osnovu povoljne epidemiološke situacije dozvoljen prelazak spoljnih granica Evropske unije.

Revizija liste naći će se na marginama ambasadorskog sastanka, a u diplomatskim izvorima u Briselu kažu da ne očekuju promene dosadašnjeg spiska od 11 zemlja među kojima nije Srbija.

Srbija je sredinom jula, zbog porasta broja obolelih od kovid- 19, skinuta sa spiska zemalja koje imaju "istu ili sličnu" epidemiološku situaciju kao zemlje EU.

U radnim telima Saveta Evropske unije pokrenuta je diskusija o vraćanju Srbije na tzv "zelenu listu" za putovanja u EU zbog poboljšanja epidemiološke situacije u zemlji.

Evropska unija kao referencu uzima 16 obolelih na 100 hiljada stanovnika, iako je u većini zemalja članica trend širenja infekcije kovid-19 u značajnom porastu.

Prema poslednjim podacima, Španija ima 320, Francuska 235, a Holandija i Belgija oko 170 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

(Tanjug)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com